Hundratusentals spelmissbrukare saknade rätt till vård i 20 år
#bortspelad
Trots att siffror redan från 1997 visade att spelmissbruk var ett folkhälsoproblem, tog det 20 år innan spelmissbrukare fick rätt till vård. Det har lett till att över hundratusen spelmissbrukare kommit i kläm.
Varför det dröjde är en fråga som både vi, experter och drabbade frågar sig.
Se vår granskning:
Förra året tjänade riksdagen över sex miljarder kronor på spel. Men av dessa miljarder gick mindre än 0,3 procent till Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen, för att förebygga samt ge vård och stöd till spelmissbrukare. Detta trots att det bor över 100 000 spelmissbrukare i landet. Av spelbolagens intäkter kommer dessutom en tredjedel av intäkterna från personer med spelproblem.
– Det var inget jag visste om men det är helt sjukt, säger David Sandell, från Borlänge som tidigare varit spelmissbrukare.
Vi träffar honom i Märsta för att höra hur hans situation sett ut och hur hans spelmissbruk påverkat honom.
Läs även:
Ideella organisationer – en utväg då kunskapen brast
Statens vinstintresse gick före hjälp till spelmissbrukare i 20 år
Livet bredvid spelmissbrukaren: ”Jag levde i mörker”
Krönika: Otydligheten som sätter liv på spel
Såhär gjorde vi:Huvudmännen gällande frågan om spelmissbrukares rätt till vård är kommuner och landsting. För att ta reda på hur de har arbetat och arbetar valde vi ett slumpmässigt urval av fyra kommuner och landsting utifrån Sveriges kommunindelningar för att se hur de arbetar kring frågan om spelmissbruk. För att få en röst av dem som berörs använde vi oss av Spelberoendes riksförbunds öppna facebookgrupp. Där fick vi kontakt med en tidigare spelmissbrukare och även en anhörig till en tidigare spelmissbrukare. För att studera lagstiftningsprocessen kring spelmissbruk har vi tittat på olika motioner och propositioner sedan 1997. Där fick vi fram att det var ett stort antal motioner gällande spelmissbrukares rätt till vård som lagts fram, men som fått avslag. Detta trots att spelmissbruk uppfyllde kriterierna för att vara ett folkhälsoproblem. Den övriga informationen och siffror kommer från studier som Folkhälsomyndigheten, Lotteriinspektionen och SCB har presenterat.
Läs mer: DCase 2018 #bortspelad, #Spelmissbruk