#intebaramensvärk

Bemötandet i svenska endometriosvården kritiseras

Endometriosvården del 3. Bemötandet och utrustningen

Kvinnor vi har pratat med i Sverige upplever att de ofta får ett dåligt bemötande i den svenska endometriosvården. De som sedan varit utomlands kommer tillbaka och upplever stor skillnad i bemötandet. 

– Det går inte att jämnföra med Sverige. Alla är jättesnälla och de lyssnar utomlands, säger Sandra Eriksson, som blev operarad i London. 

Ett vanligt sätt att behandla endometrios är med hjälp av hormoner. Det är en metod som används både i Sverige och i England.

– Vi använder hormoner som ska efterlikna graviditet eller klimakteriet då vi vet att smärtorna ofta blir lindrigare i dessa tillstånd. Men man kan få problem med biverkningar så det fungerar inte för alla. Då behövs kirurgin, säger kirurgen Peter Barton Smith från London.

Han säger att en endometriosvård måste skräddarsys efter varje patient. Det är viktigt att patienterna känner sig omhändertagna och betrodda och det är något han ifrågasätter den svenska vården för.

– Spenderar de svenska läkarna en timme med patienterna för att verkligen höra dem, har de tillgång till den bästa kirurgiska utrustningen? Jag kan gissa vilka svar som kvinnorna som har lidit i åratal kommer att ge dig, säger han.

Kvinnor som vi har pratat med som har besökt vården i England upplever att bemötandet där är bättre än i Sverige. Foto: Sabina Pettersson

Elin Mood Stöllman är ordförande för föreningen ”Den dolda stigen – kunskapsspridning om endometrios” som hjälper drabbade att komma utomlands för vård. Hon säger att skillnaden på vården utomlands och i Sverige bland annat är operationstekniken, utrustningen och att de har högspecialiserade team.

– De har kunskap att identifiera endometrios i alla stadier av sjukdomen, vilket svenska läkare saknar, säger hon.

Överläkaren Matts Olovsson på endometrioscentrum i Uppsala håller inte med. Han säger att de använder samma grejer och att utrustningen som finns i Uppsala är den senaste. Han håller inte heller med om att det inte finns specialistteam.

– Det finns på flera svenska sjukhus. Vi i Uppsala har hållit på sedan 2009 och sen finns det på Karolinska, Södersjukhuset och Danderyd. Det finns även i Falun och i Malmö.

De har kunskap att identifiera
endometrios i alla stadier av sjukdomen, vilket svenska läkare saknar

När vi frågar honom om de kan känna igen endometrios i olika stadier av sjukdomen svarar han:

– Sådant kan vi, det är inga problem.

Enligt Peter Barton Smith är Danmark ett föregångsland vad gäller Endometriosvård. Han berömmer deras sätt att ta hand om patienter och läkarnas kirurgiska färdigheter. Matts Olovsson säger att det finns ett samarbete mellan endometrioscentrum i Uppsala och de centrum som finns i Danmark.

– Man kan åka dit och lära sig operera med mer erfarna personer, säger han.

En annan kritik som framförts mot den svenska vården är bemötandet och okunskapen som finns om sjukdomen. Matts Olovsson säger att det är en allvarlig brist och att det tagits fram riktlinjer för att vården ska bli mer jämlik.

– Precis som vi tar hand om våra cancerpatienter så är det här en grupp som ska tas om hand på ett bra sätt, både mänskligt och medicinskt säger han.

Läs mer här: Läkare är oense om vad som händer med endometrios efter graviditet.

Publicerad: 2018-05-31 10:27:02

By:

Läs mer: