Polisen kommer inte utreda sexkontot ”Franskasfinest”

Skärmdump från kontot och delar av polisanmälan.

Polisen kommer inte att utreda händelserna kring sexkontot ”Franskasfinest” på Franska skolan. I anmälan nämner rektorn Björn Kullgard inte sexvideon och namnger inte de killar han visste var aktiva i Instagramkontot. 

Den 30 maj gick Björn Kullgard ut med information till föräldrar och elever om att han hade gjort en polisanmälan efter vår granskning av de kränkande uthängningarna på Instagramkontot ”Franskasfinest”. Då stod det sedan två dagar redan klart att polisen inte kommer att utreda händelserna.

Vi på DCase har tagit del av polisanmälan som rektorn Björn Kullgard inte vill kommentera.

Polisens arbete leds oftast av en åklagare. Den 28 maj beslutade åklagaren Carolin Hagvil att inte inleda någon förundersökning. Det innebär att hon beslutar att polisen inte ska gå vidare med fallet.

Det här beror på att anmälan rubricerats som ”förtal via internet”. Enligt lagen är förtal ett brott som utreds av polis och åklagare i bara mycket allvarliga fall. I stället lägger lagen ansvaret på den som känner sig kränkt av en publicering att själv driva processen fram till en eventuell rättegång.

Björn Kullgard har tidigare berättat för DCase att några killar på Franska skolan erkänt för honom att de varit aktiva på kontot. Det framgår inte i anmälan att rektorn namngivit några misstänkta. Den sexvideo som publicerats på kontot nämns inte i anmälan.

 

LÄS MER: Killar på Franska skolan fick poäng för att hänga ut tjejer

LÄS MER: 16-åring hängdes ut klasskompisar på sexkonto

LÄS MER: Rektorn kände till sexvideon – nu två år senare polisanmäler han

LÄS MER: Maj-Britt Galdo: ”Två år känns lite sent för en ursäkt”

LÄS MER: Skolinspektionen och DO har inte utrett Franska skolan

 

By:

Läs mer: