16-åring hängdes ut av klasskompisar på sexkonto
I en soffa på en hemmafest kysser Maj-Britt Galdo och en kille varandra.
En månad senare får hon veta att det finns en video på Instagram, där man ser hur hon och killen hånglar.
– Jag kände mig blottad, säger Maj-Britt Galdo, i dag 19 år.
När sextonåriga Maj-Britt Galdo går första året på Franska gymnasiet i Stockholm cirkulerar det rykten, som viskningar genom korridorerna. Ryktena handlar om ett konto där killar från skolan ska lägga upp bilder på tjejer. I början tar hon det inte på allvar. Det är först när en person kommer fram till henne och i förtroende berättar att hon finns på kontot som hon inser att ryktena stämmer.
– Jag tror inte jag förstod vad det innebar, utan var mer som ett levande frågetecken. Men sedan kände jag mig blottad, jag har alltid varit lite rädd för att hamna på nätet. Och jag tänkte ”vad har de laddat upp?”. Jag hoppades att det inte var så allvarligt och tänkte att det kanske inte var det.
Sen kom skammen och skuldkänslorna. Maj-Britt kände att hon inte borde gått på den där festen, att hon inte skulle pratat eller hånglat med den där killen. Som om hon själv satt sig i den situationen. Så därför berättade hon inte för någon, utom hennes vänner som också hade kännedom om kontot, och så rektorn på skolan då. Men hon sa ingenting till sina föräldrar och de fick inte reda på vad som hänt deras dotter förens vårterminen 2018.
– Eftersom att jag kände att det var mitt fel så kände jag mig ganska dum. Jag kunde ju inte gå tillbaka i tiden utan kände att jag fick lära mig leva med mina fel, så nej, jag valde att inte berätta för mina föräldrar.
”Franskasfinest”
Det var för lite mer än två år sedan som Maj-Britt och en annan elev från Franska gymnasiet, en kille i samma årskurs låg i en soffa på en hemmafest och kysste varandra. Ganska direkt märker Maj-Britt att ett antal killar går fram och börjar fota henne och killen där de ligger i soffan. Först försöker hon ignorera det, men när hon inser att de även filmar känns det obekvämt, för hon har ju inte sagt till dem att det var okej. Men hon vågar inte säga åt dem att sluta så hon reser sig istället upp och går därifrån.
När hon väl får reda på att kontot är på riktigt, att det heter ”Franskasfinest”, att det är en poängtävling som går ut på att lägga upp bilder och videor på tjejer i sexuella sammanhang, samt att det drivs av ett tiotal killar från skolan bestämmer hon sig för att gå till rektorn på skolan, Björn Kullgard.
– Även om det jag var med om inte var det grövsta så vet jag att andra var med om mycket värre grejer och jag ville skapa rättvisa för dem också. Och Björn kändes väldigt förstående. Han sa att det inte var acceptabelt att killarna gjorde så här så jag kände mig lugn med att överlämna den här saken i hans händer. För det verkade verkligen som han skulle engagera sig och straffa killarna som gjort det, säger Maj-Britt, nu två år senare.
Tvingades be om ursäkt till klassen
Det Björn Kullgard gjorde var att gå till alla fyra klasser i ettan och säga åt de skyldiga killarna att stiga fram. Ett antal killar gjorde det. I en klass tvingades de be om ursäkt för att kontot fanns och för att de använt skolans namn i titeln. Björn Kullgard talade även med killarna privat och sa bland annat åt dem att be om ursäkt till tjejerna som hängts ut på kontot. Han ska också ha gått ut med information om kontot till föräldrar och elever på skolans intranät, Schoolsoft. Något som vissa elever vi talat med bekräftar medan andra inte minns att någon sådan information gick ut.
Alla killar som var aktiva på kontot har heller inte varit och pratat med Björn Kullgard. Två killar som vi pratat med har aldrig varit i kontakt med honom och deras föräldrar vet fortfarande inte om att kontot fanns, eller vad deras söner gjorde på det. Björn Kullgard gjorde heller ingen uppföljning på om de killarna han haft möte med framförde sina ursäkter till tjejerna som hängts ut, vilket han ska ha uppmanat dem att göra.
– Jag minns att detta fallet var lite diffust och det gäller att ha klart för sig för vad som hänt innan man går på folk för hårt. Det är också lätt att lägga för stor skuld på folk. Man ska lägga den skuld som är relevant, säger han.
#Metoo fick henne att inse allvaret
Så tiden går och Maj-Britt undrar vad som egentligen blev av det där samtalet mellan henne och Björn Kullgard. Visst agerade han snabbt, men sen blåste det hela över och det utan att hon fått någon personlig ursäkt från någon av killarna. Inte heller Björn Kullgard tar kontakt med henne efteråt för att kolla hur hon mår. Skulden och skammen sitter kvar och hon hanterar det genom att försöka glömma bort hela grejen. Men hon känner ilska. I takt med att hon får en klarare bild av vilka killar som stått bakom kontot börjar hon rikta sin ilska mot de personerna. Subtilt, genom att sluta hälsa och att inte besvara leenden visar hon sitt missnöje. Hon hade velat gå fram till dem och frågat varför de gjort som de gjort, men hon vågar inte. Att se killarna varje dag är jobbigt, eftersom hon upplever att många av dem inte visar någon ånger för vad de gjort.
Jag kände att jag måste göra någonting åt det här
Under ett och halvt år hanterar Maj-Britt hela ”Franskasfinest”-situationen på det viset. Men så kommer hösten 2017, tiden då hela internet fylls med vittnesmål från kvinnor och mediepersonligheter som delar med sig av sina egna erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier under #metoo. Långsamt får Maj-Britt upp ögonen för att det hon var med om vårterminen i ettan kanske inte var hennes fel ändå. Men det som gjorde att hon verkligen insåg det var att några andra från skolan skrev ett inlägg om ”Franskasfinest”. Sättet de beskrev det på hjälpte Maj-Britt att inse allvaret.
– Det var som att läsa något där jag insåg att jag var en av huvudpersonerna. Det lät precis som en av alla de historier jag hade läst om då jag tänkt att, ”herregud, de kvinnorna är ju offer”. Så då tänkte jag att jag också måste vara ett offer och att det låter riktigt allvarligt.
Anmäler skolan
Samtidigt under hösten blir det känt att några i årskursen under Maj-Britt startat en lista på Instagram. En ”haffa”-lista, där killar listade de tjejer i årskursen som de ansåg var lättast att få i säng. En lista som Björn Kullgard känner till men valt att inte polisanmäla. Den 31 december 2017 väljer Maj-Britt att anmäla Franska skolan och rektorn Björn Kullgard till Skolinspektionen.
– Jag kände att jag måste göra någonting åt det här, för skolans framtid. För annars kanske inget händer någonsin. Ingen person ska behöva uppleva sådana händelser, för det kan ju bli värre på något sätt. Eller bara att det händer, det borde inte hända, säger hon.
LÄS MER: Killar på Franska skolan fick poäng för att hänga ut tjejer
LÄS MER: Rektorn kände till sexvideon – nu två år senare polisanmäler han
LÄS MER: Maj-Brott Galdo: ”Två år känns lite för sent för en ursäkt”
LÄS MER: Skolinspektionen och DO har inte utrett Franska skolan
LÄS MER: Polisen kommer inte utreda sexkontot ”Franskasfinest”
Läs mer: DCase 2018 Franska skolan, Franskasfinest, Instagram, metoo, räckupphanden, tystiklassen, uthängd