Tidigare väktaren Linda om arbetsmiljön: ”Man vaggas in i en falsk trygghet”

När den före detta väktaren Linda skulle gripa en snattare var hon nära att få fingrarna avklippta med en bultsax. Idag är hon kritisk till väktarnas arbetsmiljö och bristande utbildning. 

Linda jobbar som butikskontrollant när hon ser en man stoppa på sig rakapparater och lämna butiken. Hon och hennes nyutbildade kollega griper mannen i väntan på polis. Men när de inte får upp nycklarna till väktarrummet flyr mannen och sekunden senare brottas han på marken med Linda.

– Jag har min arm runt honom när min kollega skriker ”vapen”. Jag känner att jag skär mig och ser en bultsax över mina fingrar. Då släpper jag honom genast, säger Linda. 

Linda visar vart bultsaxen var sekunder ifrån att klippa. Foto: Michael Sundberg

Hon berättar att hon springer ikapp mannen ännu en gång. Då vänder han sig om och försöker slå henne med bultsaxen. Hon backade och larmade polis.

– Efter incidenten bad jag om att få en kollega med mig, men det var inte möjligt, säger hon.

Kan inte tänka sig väktaryrket igen

Hon säger att arbetsmiljön är det största problemet i yrket – och att hon inte kan tänka sig att jobba som väktare igen.

– Dels beror det incidenten, dels att man alltid är först på plats vid sådana här situationer. Jag har inte tillräcklig utbildning för att klara av att vara först på plats, säger hon.

Utbildningen och självskyddet måste förbättras, anser Linda, och att det även borde vara dubbelbemanning. Utbildningen, säger hon, är skrattretande kort.

– Man går två veckor för att bli väktare och sedan en vecka för att bli butikskontrollant. Då ska man hinna lära sig juridiken och självförsvar. Vi hinner knappt lära oss någonting. 

Vi lät Linda kolla igenom arbetsmiljöverkets lista över saker på en arbetsplats som ökar risken för hot och våld. – Nästan alla de här sakerna passar in på väktaryrket, säger hon. Foto: Michael Sundberg

Falsk trygghet

Linda säger att det är först i efterhand som hon har förstått vilka risker som hon utsatt sig för.

– Första gången jag grep en person var jag nästintill livrädd. Sedan vaggas man in i en falsk trygghet, eftersom många grip går bra. Men så händer det och då står man där helt ensam utan någon som kan hjälpa en. 

Se kortdokumentären där Linda medverkar   

Läs vår reportage här: Ensamma väktare utsätts för våld: ”Det kommer bli ett dödsfall”

By:

Läs mer: