Miljöinspektören: ”Det är svårare att driva en restaurang nu för tiden”

Kapitel 1: Livsmedelskontrollen

"Det är viktigt att föregå med gott exempel och sköta sin hygien innan en kontroll", säger Armin Fattah.

Få har bättre koll på Sundsvalls restaurangbransch än kommunens miljöinspektörer. De granskar årligen krögarnas verksamheter för att säkerställa att de följer de livsmedelslagar som är satta för att skydda medborgarna.
– Folks hälsa och säkerhet går först för oss, säger Armin Fattah på Sundsvalls kommun.

När den värsta lunchruschen är över kliver Armin Fattah in i restaurangens lokaler. Han jobbar som miljöinspektör på Miljökontoret på Sundsvalls kommun och är på plats för att utföra den årliga livsmedelskontrollen. Efter en snabb dialog med restaurangens ägare och köksmästare byter han om till sina helsvarta arbetskläder, ser till att den medhavda utrustningen är redo att använda samt börjar fylla i uppgifter på den checklista som berättar för honom vilka saker han ska kolla extra noga på.

– Innan jag åker ut brukar jag alltid kolla livsmedelsrapporten från tidigare år. Där ser jag hur restaurangen skötte sig då, och det kan ge mig en indikation på vad jag kan förvänta mig nu, säger han.

KLICKA HÄR FÖR ATT TA DEL AV VÅR INTRODUKTION TILL ÄMNET.

Varje år utför miljökontoret hundratals livsmedelskontroller hos Sundsvalls kommuns restauranger, kaféer och gatukök. Den exakta siffran varierar från år till år på grund av att verksamheter ständigt tillkommer och läggs ned.

Armin Fattah har över fem års erfarenhet av yrket, och det märks att han vet vad han ska titta efter när han går runt i restauranglokalen. Han granskar vant temperaturen i kyl- och frysrummen, låter blicken vandra över förrådshyllor för att säkerställa att det inte finns några skadedjur på platsen samt gör tester för att kolla att hygienen i både kök och i förråd sköts. Hela livsmedelskontrollen går på strax under en timme.

– Det är viktigt att kolla så att restaurangerna verkligen arbetar på det sätt som de utger sig för att göra. Det är särskilt viktigt att de håller rätt temperaturer på olika livsmedel, och förpackar dem i rätt typ av behållare. Annars finns det en risk att gästerna blir sjuka, säger han.

Både Armin Fattah och hans kollega Yvonne Sellstedt är tydliga med att deras arbete främst handlar om att skydda kommunens invånare.

– Vårt huvuduppdrag är att se till att medborgarna inte blir sjuka eller lurade när de går ut och äter. Vi jobbar för skattebetalarna, säger hon.

Yvonne Sellstedt visar ett av alla hjälpmedel som miljöinspektörerna använder under sina livsmedelskontroller. Det är en UV-lampa som används för att upptäcka smuts som inte syns med blotta ögat.

Yvonne Sellstedt har jobbat på miljökontoret i över 23 år och har själv bevittnat en stor förändring inom restaurangbranschen. Hon berättar att det i dag är enklare att starta en restaurang och att hon tror att det därför är många företagare som ger sig in i branschen lite på vinst och förlust, utan någon genomtänkt plan. Hon säger att det ibland kan påverka standarden negativt på en restaurang eller ett kafé.

– Det är svårare att driva en restaurang nu för tiden. Krögarna har en stor press på sig. De tvingas anpassa sig efter sina gäster, som generellt är mer medvetna och kunniga om mat nu än de var för ett par år sedan. Fler kräver att restaurangerna håller en hög kvalité, samtidigt som konkurrensen om gästerna hårdnar. Det är svårt för krögarna att driva verksamheten ekonomiskt men ändå behålla kvalitén på maten helt enkelt. Alla klarar tyvärr inte det.

HON berättar att det förut krävdes ett godkännande hos miljökontoret för att få starta en restaurang, men att den regeln togs bort av den förra regeringen för ett antal år sedan. Enligt henne innebar miljökontorets godkännande av restauranger att företagarna oftare hade hunnit förbereda sig och planera en längre tid innan de öppnade verksamheten. Miljökontoret gav tidigt i skedet råd och hjälp, samt etablerade kontakt med krögarna, vilket hon tycker gav dem en god yrkesmässig start.

–  Jag tror att det gynnade krögarna. De fick den hjälp de behövde för att klara sig i branschen. I dag kan du i princip starta ett företag och öppna restaurangen 14 dagar senare, det brukar i längden bli tufft att hålla igång då, säger hon.