22-årige Mattias blev matförgiftad efter ett restaurangbesök i centrala Sundsvall. Nu vill han uppmärksamma andra om riskerna med att äta ute.
– Jag har aldrig blivit sjuk av mat här i Sverige tidigare, säger han.
I slutet av mars besökte Mattias en restaurang i centrala Sundsvall för att äta middag. Men restaurangbesöket fick katastrofala konsekvenser. Han blev matförgiftad och var sedan sjuk i över en vecka med förlorade arbetsdagar och inkomst som följd.
– Jag tyckte att maten smakade lite annorlunda. Men jag var vrålhungrig och fortsatte äta av den. Efter några timmar fick jag feber och började må riktigt illa. Sedan var det helt kört. Det var toalettbesök om vartannat, säger han och fortsätter:
– Jag försökte gå till jobbet någon dag senare men det gick verkligen inte. Allting snurrade och jag var tvungen att gå hem. En dag sov jag nästan i 24 timmar utan att vakna en enda gång. Det har jag aldrig gjort tidigare, säger han.
Hans Boman jobbar på smittskyddsenheten i landstinget Västernorrland. Han menar att det är fundamentalt för de som driver restaurang- eller kaféverksamhet att sköta både hygien och renhållning. Annars riskerar fler personer att drabbas av liknande sjukdomsfall som Mattias.
– Det finns lagar kring livsmedelshantering som alla måste sköta. Restaurangerna har stora krav på sig att förebygga smittor och det är enormt viktigt att verksamheterna sköter sig. För att minimera riskerna så krävs det att man har god hygien innan man börjar tillaga maten. Det gör man bland annat genom att hålla isär knivar och skärbrädor. En annan viktig sak är man ser till att maten är ordentligt upphettad, säger han.
De vanligaste symptomen vid insjuknande efter ett restaurangbesök kan vara diarré, smärtor i magen och feber. Men alla som drabbas av matförgiftning efter restaurangbesök får inte samma symptom.
– Det beror helt och hållet på vilka bakterierna är eftersom de ter sig på olika sätt i kroppen. Men de mest förekommande bakterierna är salmonella, campylobacter och ehec. De finns i många olika livsmedel. Campylobacter finns i färsk kyckling och salmonella kan även finnas i kryddor. Om man insjuknar i
salmonella och har rejält med otur så kan man få problem med ledbesvär i flera år, säger Hans Boman.
Efter restaurangbesöket så har nu Mattias anmält restaurangen till miljökontoret i Sundsvall.
– Jag har inte hört något mer eller blivit kontaktad av dem. Men jag har svårt att tänka mig att den här restaurangen skulle klara en inspektion bara av restaurangens toalett att döma. Jag märkte också att det var väldigt mycket folk som sprang ut och in från köket. Alla hade ytterkläder på sig. Jag vill nog inte ens veta vilka som tog i maten eller inte, avslutar Mattias.