Väljarna kritiserar frånvaron

Efter Dcase avslöjande om att en av nio av de ordinarie politikerna i Sundsvalls kommunfullmäktige inte närvarar vid sammanträdena så beslutade vi oss för att gå ut på stan och höra väljarnas åsikter. Siffrorna visade sig uppröra flertalet väljare.

Malin Rönnblom hittade egentid i solen i Sundsvall.

Av totalt 81 stolar fylls alltså i snitt 9 stolar av ersättare vid varje kommunfullmäktige. Vid ett fåtal tillfällen har stolar lämnats tomma. Något som får invånarna i Sundsvall att kritisera kommunens politiker.

– Det är ju för jävligt. Jag tycker att har du tagit dig an en uppgift så får du fullfölja den. Man har en del att önska om politiken här i Sundsvall, säger Malin Rönnblom när hon får höra om undersökningen. 

Thomas Enström spenderade sin rast i en park i Sundsvall.

Samtidigt som de kritiska rösterna hos invånarna i Sundsvall höjs så visas det även en viss förståelse. Flera menar att en viss frånvaro är rimlig, men att dagens siffror är för höga.

– Men det borde vara som resterande befolkningen när det kommer till sjukskrivningar och så vidare. Jag har ju egentligen kastat min röst i sjön om de jag röstat på inte är där, säger Thomas Enström.

Den rikstäckande sjukfrånvaron i arbetslivet låg enligt statistik från SCB på knappt fyra procent under 2017.

När vi presenterar väljarnas kritik för politikerna i Sundsvall så visar de förståelse, men säger att det är mycket som väger in. De menar att den övergripande bilden är att de flesta tar sitt uppdrag seriöst och försöker närvara så ofta de kan. 

– Den överväldigande majoriteten är fritidspolitiker och det måste man ha respekt för, säger Peder Björk(S), kommunalråd i Sundsvall.

Den totala frånvaron i kommunfullmäktige.
Vi frågade 36 personer i Sundsvall vad de tyckte om politikernas frånvaro.

Även oppositionsrådet Jörgen Berglund(M) är inne på samma spår.

– Det klart att pratar vi om en tioprocentig frånvaro så kan det låta högt om man jämför med sjukfrånvaro till exempel, säger han.

Det är ändå ett förtroendeuppdrag där man ska driva väljarnas frågor. Väljarna kan önska att de man röstat på ska vara på plats?

– Absolut. Och det har de rätt att förvänta sig också, så är det, säger Jörgen Berglund(M).

By:

Läs mer: