Hemtjänsten anställde dömd våldtäktsman – i hemlighet

Efter en våldtäktsdom och ett långt fängelsestraff fick han arbete på hemtjänsten. Chefen visste om domen, men valde att undanhålla det för arbetskollegorna och vårdtagarna.

– Han sa att vi skulle hålla det hemligt, bara mellan oss, säger Andreas, dömd våldtäktsman.

 

LÄS ÄVEN

KARTLÄGGNING: Här bor våldtäktsmännen

Fem år efter våldtäktsdomen: ”Vi är inte välkomna”

Myndighetspersonerna: ”Det riktiga straffet börjar när de kommer ut”

Gudrun Schyman: ”De är inga monster”

 

Efter sitt flera års långa fängelsestraff trodde Andreas, som egentligen heter något annat, att det skulle vara svårt att komma in i arbetslivet igen. Han trodde att våldtäktsdomen skulle innebära en lång kamp för att få arbetsgivare att våga lita på honom och att han kanske aldrig skulle få chansen.

– Jag skrev ihop ett CV och gick på intervjuer, vilket jag tyckte var väldigt jobbigt, säger Andreas.

Trots hans oro tog det bara några månader innan han var tillbaka i arbete, på hemtjänsten i en kommun i norra Sverige. Andreas berättar att när de bad om att få se hans belastningsregister vågade han inte visa det i rädsla att förlora jobbet. Därför undvek han det så länge han kunde och hoppades på att ingen skulle komma på det.

– Jag jobbade på utan att visa upp registret eller att prata om min bakgrund. Det var först när de efter ett tag kom och frågade hur det gått som jag inte kunde dölja det längre, säger han.

Andreas upplevde att de var mycket nöjda med hans arbete, han var ambitiös och visade framfötterna. Därför valde chefen som Andreas berättade sanningen för att detta var något som skulle hållas mellan dem.

– Han accepterade det och sa att jag jobbat på så bra, så vi skulle glömma det, säger Andreas.

En HR-chef för hemtjänsten i den aktuella kommunen säger att det är något som inte kommit till hennes kännedom. Hon berättar att de på hemtjänsten inte alltid kollar belastningsregistret när de anställer men säger i nästa mening att det inte låter bra att någon vetat om detta och inte gjort något åt det.

– Det låter inte alls bra, man vill gärna kolla igenom domen och se så det inte är något som påverkar dennes arbete hos oss, säger hon.

Under hennes år på HR-avdelningen har hon inte vetat om någon som varit med i ett sådant sammanhang och blir förvånad över att detta pågått utan hennes vetskap.

Vi har valt att inte ta någon kommentar från chefen på den aktuella hemtjänsten, för att inte röja vår källa. Det är inte olagligt att anställa personer med brottsregister på hemtjänsten till skillnad från exempelvis arbete i skolan eller med barn i allmänhet, där utdrag från belastningsregistret är obligatoriskt. Det här är bara ett exempel på hur det kan gå till när dömda sexualförbrytare söker jobb efter avtjänat straff. 

 

By:

Läs mer: