Hästen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Linn Bovin

Varje år lockar travsporten miljonpublik till banorna runt om i landet. Det är en folkfest och Elitloppet är årets höjdpunkt för många travälskare. En del hästar blir stjärnor, andra går sönder och försvinner från banorna. Vi har tagit reda på vad som händer med de hästarna. 

I granskningen vi gjorde såldes en dryg fjärdedel av travhästarna skadade, och ännu flera visade sig vara skadade efter en tid hos den nya ägaren. Hästägarna tror att anledningen är hästens tidigare travkarriär. Skadorna leder till lidande hästar, dyra veterinärkostnader och i värsta fall avlivning. Nio hästar av 90 led till den grav att de fick avsluta sina liv.

En av hästarna som försvann från banorna är Molle. 

De två första veckorna var han den perfekta hästen. Han gapade efter bettet när man skulle tränsa, han stod blickstilla när man höll på med honom och lyfte hovarna när man bad honom. Han gjorde allt man ville, berättar Maria, Molles ägare. När hon började introducera sitt arbetssätt med positiv förstärkning och klickerträning för sin häst Molle började han inse att han hade en möjlighet att välja själv om han ville vara med eller inte. 
– Han skrek nej till allt. Han ville inte att någon skulle röra honom, och då förstod jag att det var något som inte står rätt till, säger Maria.

Så här ser Molles hov ut nu, fem månader efter köp. Foto: Privat

När Maria köpte Molle i slutet av 2018 visste hon om att han hade en hovspricka, en så kallad ”quarter crack”. Men rätt snabbt efter hästköpet upptäckte hon att sprickan inte var det enda problemet hästen kom med, han hade också väldigt ont i kroppen. Att hon skulle behöva lägga ut mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden för att vårda Molle hade hon inte räknat med. 

Ett första steg på Molles resa mot en smärtfri kropp var att ta ut en equifysioterapeut.
– Terapeuten jag tog ut kom för att massera honom, hon la bara sina händer på honom och sa att den här hästen har ont, säger Maria.

”Det är fruktansvärt att det får gå så här långt, men när det kommer in pengar och det blir business, då prioriterar folk annorlunda” 

Maria

Maria vet ännu inte omfattningen av Molles smärta. Efter några behandlingar med equifysioterapeuten tog hon även ut en sjukgymnast till Molle. Vid den senaste behandlingen som sjukgymnasten gjorde misstänktes det att Molle kan ha ett inflammerat bakknä som han troligen har gått med under en längre tid. 
– Vi vet inte än om han har en inflammation, jag hoppas ju verkligen att det inte är så. Nu ska vi ge honom några veckor när vi bara jobbar med uppbyggande arbete så får vi se om det lossnar. Ger det ingen effekt så är det antagligen så att han har en inflammation som behöver behandlas, säger Maria. 

Utöver att ta ut experter regelbundet måste Maria själv massera och stretcha sin häst. Hon har pausat ridningen och jobbar bara från marken. Även sprickan i hoven kräver fortfarande uppmärksamhet och omvårdnad dagligen. 

”Det finns nog ingen elitidrottare som inte har fysiska krämpor. Det blir så när man tränar och presterar på så hög nivå, frågan är om vi ska använda våra djur på det sättet”

Maria

Molle är inte travsportens enda offer, i en undersökning som vi har gjort ställde 379 personer upp och berättade om sina före detta travare. I undersökningen berättade hästägarna om skador som blödningar, förslitningar, senskador och magsår. I vissa fall var hästarna vanvårdade, undernärda och mentalt utbrända.

Lollo Hernander jobbar på Hästvälfärdsgruppen, ett fristående opinionsbildande nätverk. Hon är kritisk till att skadade travhästar säljs skadade eller slaktas efter att deras karriärer är slut.
– Det är bedrövlig. Hela tävlingsformen bygger på att det bara kan finnas en vinnare. Det ligger i sakens natur att det bara är topp-toppskiktet som är värda att spara. Om man bara ser på dem som tävlingsutrustning, som ett redskap för att tävla med, då är det som att skrota en bil eller ställa ut ett par utslitna fotbollsskor och det är tyvärr den inställningen man har. Det är jättemycket hästar som försvinner spårlöst, avlivas eller som slumpas bort gratis, säger Lollo.


Maria fortsätter att kämpa för sin häst. Men hon vågar inte köpa en till före detta travhäst efter sina upplevelser med Molle.
– Hade jag vetat omfattningen av det här så skulle jag inte ha köpt honom, men nu är jag förälskad i honom och då får jag bara hänga med på resan. Om jag skulle köpa en till travhäst skulle jag ha med mig min equifysioterapeut eller sjukgymnast som kan känna igenom hästen. Uppenbarligen räckte det inte med veterinärbesiktning, säger hon.

Hon fortsätter:
– Men jag älskar travhästar, det är så fantastiska hästar på så många sätt och jag känner att det är viktigt att de får ett liv efter karriären också.

Trots att Molle fortfarande har en spricka i hoven och känner av smärtan ser Maria ljust på situationen.
– Jag hoppas att vi har kommit en bra bit på resan, jag har en mycket gladare häst nu i alla fall. Han har mycket mindre ont, har en helt annan blick och säger ja till saker, på så sätt har vi kommit långt!

Maria och Molle heter egentligen något annat.

Vad betyder ordet?

Tränsa betyder att man sätter på hästen ett träns. Ett träns är remmar man sätter på hästens huvud när man till exempel ska rida. På ett träns kan det sitta ett bett som hästen har i sin mun. 

Klickerträning är ett sätt att förstärka ett önskat beteende. En klicker är en liten dosa med en bricka eller en knapp på. När man trycker på brickan eller knappen hörs ett klickljud. Klickljudet kopplar man sedan ihop med en belöning. Att koppla ihop ljudet med en belöning innebär att man får djuret att associera klicket med en belöning, till exempel en godis, kli eller något annat som djuret tycker mycket om. 

Hovspricka är precis som det låter, en spricka i hästens hov. En quarter crack är en sorts hovspricka som uppkommer främst hos trav- och galopphästar. 

Equifysioterapeutär i grunden en hästmassör som har en omfattande påbyggnadsutbildning som innehåller bland annat akupressur, Strain- and Counterstrain och djupgående rygganatomi på häst samt ryttarens inverkan. Equifysioterapeuten jobbar med friskvård i förebyggande syfte och med rehabilitering efter veterinärbehandling. 

Travare är en häst som används inom travsporten. En före detta travare är en häst som har tränats eller tävlats i trav men som har avslutat sin karriär. 

Text: Linn Bovin, Martin Eriksson och Oscar Ågren