Mcdonalds är många ungas första arbetslivserfarenhet.
Foto: Linda Lidén
Missa inte –På onsdag 29/5 släpps vår dokumentär ”McToo & Co.” här på Dcase.se. Där kan du höra Sannas och andra tjejers berättelser.

Tidigare anställda på Mcdonaldsrestauranger vittnar om utsatthet och sexuella trakasserier under arbetstid. Trots att flera chefer varit medvetna om vad de unga tjejerna fått utstå, gjordes ingenting.  
– En kollega drog sitt könsorgan mot min bakdel, säger Sanna Dahlén.

Vi har pratat med flera unga kvinnor som tidigare varit anställda på Mcdonalds och de berättar om liknande händelser. Äldre män som ber om telefonnummer på kvittot eller män som säger att de ska vänta kvar när tjejerna slutat sina arbetspass.

Sanna Dahlén arbetade på en Mcdonaldsrestuarang i västra Sverige mellan 2016 och 2018. En kväll på restaurangen hade Sanna en gäst som ville köpa milkshake. Maskinen var under rengöring och när Sanna frågade gästen vad han istället ville dricka började han tjata om hennes telefonnummer.
– Min chef stod bakom mig under hela situationen, och sa ingenting till mannen. Därefter sa hon till mig att det är sådant du får ta, berättar hon.

Under sin tid på restaurangen var hon också en av flera tjejer som blev sexuellt trakasserade av en och samma manlig kollega.
– Han kunde komma fram och massera mig när jag stod och diskade, eller säga att han ville “sätta klorna i mig”, säger hon.

Sanna Dahlén blev utsatt av en kollega och gäster när hon jobbade på Mcdonalds.
Foto: Privat

Sanna säger att hennes restaurangchef var medveten om det hon och hennes kollegor blev utsatta för, men att ingen åtgärd gjordes. Sanna tvingades ändå att möta den manliga kollegan på restaurangen.
– Jag kom hem till min pojkvän och bara bröt ihop. Jag sa till honom att jag hellre skulle vara arbetslös än jobba kvar, säger hon.

Hotell och restaurangbranschen är den bransch där det förekommer mest sexuella trakasserier enligt en undersökning av LO. Mcdonalds tillhör den branschen och är dessutom enligt deras egen hemsida Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare.

Henrik Nerell är presschef på Mcdonalds Sverige. Han säger att de utbildar sina anställda för att motverka och förhindra att sexuella trakasserier sker på arbetet.
– Det går aldrig att förhindra till 100 procent att de händer oönskade saker, men de går att förebygga till stor del och det försöker vi att göra, säger han.

När vi frågar Henrik Nerell om hans syn på restuarangchefernas hantering av dessa typer av händelser säger han att det går stick i stäv med Mcdonalds värdegrund.

Anställda på Mcdonalds får möjlighet att fylla i en medarbetarundersökning, en undersökning som enligt Henrik Nerell inte innehåller några specifika frågor kring just sexuella trakasserier.
– Omöjligt att lägga till ett sånt avsnitt är det definitivt inte, det kan ju finnas anledning att ställa den typen av frågor, säger han.

Vad är sexuella trakasserier?
Sexuella trakasserier kan bestå i så väl fysiska handlingar eller som i ord och gester. Alla typer av oönskad fysisk kontakt, som kramar eller smekningar eller liknande räknas som sexuella trakasserier. Det är alltid den som utsatts för kränkningar som definierar vad som räknas som sexuella trakasserier, inte intentionen hos den som kränker.

Missa inte –På onsdag 29/5 släpps vår dokumentär ”McToo & Co.” här på Dcase.se. Där kan du höra Sannas och andra tjejers berättelser.

Hashi Ahmed
Linda Lidén
Malin Kardell