Mathias Persson arbetade på Mcdonalds under drygt ett år och stod då i köket.

Foto: Malin Kardell


Lyssna på dokumentären McToo & Co här

Mathias Persson arbetade på en Mcdonaldsrestaurang i Stockholm. Där var det sagt att alla, såväl killar som tjejer, skulle börja i köket för att få kunskap om vad hamburgarna innehöll. Men när det första arbetspasset drog igång hamnade tjejerna i kassan och killarna i köket.
– Jag kan räkna på en hand de gånger jag faktiskt lärde upp en tjej i köket, säger han.

Mathias tog anställning 2016 och slutade drygt ett år senare.
– Jag sökte för att det var ett enkelt första jobb. Jag gick sista året på gymnasiet och ville tjäna mina egna pengar och kände att det här är ett enkelt jobb, säger han.

Till en början ville Mathias arbeta i kassan då han förstod det som att arbetsledarna rekryterades därifrån.
– När jag fick höra hur det var i kassan var jag ganska tacksam över att jag stod i köket, säger han.

Mathias berättar om den machokultur som han upplevde bland de manliga kollegorna i köket. Han berättar att de kunde prata om att tjejer inte klarade av att steka hamburgare och att de skulle stå framme i kassan och se söta ut, samtidigt som arbetsledare var närvarande vid flera tillfällen och hörde hur snacket pågick.
– Killarna kunde säga förminskande kommentarer så som “lilla gumman”, säger han.

Vet du om någon av dina kvinnliga kollegor blev utsatta på jobbet?
– Jag vet flera av mina kvinnliga kollegor som fick vänförfrågningar av mellanchefer, Facebook-meddelanden och Instagram-dms från mellanchefer med saker som “Hej ska vi gå på bio, åh du är söt jag tycker om dig“. Det pratades mycket i lunchrummet att fan “han har ju varit hos alla”, säger han.

Mathias anser att Mcdonalds bör vara konsekventa med att alla börjar på ett och samma ställe, men att det inte är rätt att kvotera. Han berättar att han hade kollegor i köket som inte hade passat i kassalinjen då de saknade servicemind.
– De står vid sin station och gör det bra men att stå och lyssna på folks klagomål finns inte i deras varande, säger han.

I framtiden om du bildar familj och kanske får en dotter, skulle du vilja att hon jobbade på Mcdonalds då?
– Det finns både för- och nackdelar. Jag har fått en helt annan och ganska hård bild av världen och lärt mig att inte ta någon skit. Men fördelen att det är ett bra första jobb väger upp i alla fall i min värld.

Lyssna på dokumentären McToo & Co här


Hashi Ahmed
Linda Lidén
Malin Kardell