Micaela Andersson är en av de tjejer som inte fick sin önskan om att vara i köket besvarad. Foto: Linda Lidén

Lyssna på dokumentären McToo & Co här


Åtta av tio tjejer tar emot beställningar på Mcdonalds enligt vår granskning. Vi har undersökt om det är en ren slump, eller om det finns någon anledning till att det ser ut som det gör.

Klockan är tjugo i fem och vi befinner oss i Västberga söder om Stockholm. Det är middagstid och människor står i kö och väntar på sin mat. Fritöserna tjuter och en kille från köket ropar ”Big mac i skåpet”. Men vi är inte där för att handla, vårt fokus ligger på hur arbetsfördelningen ser ut. Varför är alla i köket killar, och alla i kassan tjejer?

Micaela Andersson anställdes i sena tonåren på en Mcdonaldsrestaurang i västra Sverige. Hon blev direkt placerad i kassan och kände efter ett par månader att hon ville testa att göra någonting annat på restaurangen.
– Jag fick stå i köket i tio minuter någon gång om det var en skön snubbe som jobbade, men det blev aldrig något ordentligt gjort, säger hon.

Vi har gjort observationer på drygt 60 Mcdonaldsrestauranger mellan Sundsvall och Malmö. Av de tjejer som arbetat har 78 procent tagit emot beställningar antingen i kassa eller drive through.


Som man kan se är fördelningen av tjejer märkbart ojämn. Tittar man däremot på fördelningen av alla de killar som vi observerat, är fördelningen mellan arbetsuppgifterna kök och service mer jämn. Då är det drygt 58 procent som lagar mat, medan 32 procent tar betalt. Resterande procent har vi inte räknat in, då de har haft arbetsuppgifter som inte varit relevanta för vår undersökning.


Tillbaka till Micaela Andersson. När hon frågade sin restaurangchef om det fanns någon ledig tjänst då hennes syster var ute efter ett jobb, var det första chefen frågade om hennes syster var snygg och söt.
– Det är väl vad de har för krav på en person som ska stå i kassan, att det ska vara någon som ser söt ut, säger hon.

Presschef Henrik Nerell, tror att en av anledningarna till att fördelningen ser ut som den gör kan bero på språkproblematik. Foto: Mcdonalds Sverige

Det ska tilläggas att det finns tjejer som inte upplever det som ett problem att endast stå i kassan.

Vi har pratat med en tjej som vi valt att kalla “Sara”. Hon är 17 år och trivs bra med att jobba i kassan. Sara berättar att på restaurangen hon arbetar börjar alla medarbetare i kassan, men att killarna ganska omgående blir flyttade till köket medan tjejerna blir kvar i kassan.

Sara berättar också att hon fått känslan att utseendet på tjejerna som har anställts haft betydelse. Hon säger att alla tjejer på hennes jobb har ett gemensamt intresse för mode och skönhet. Något hon själv tog upp på sin anställningsintervju.
– Är det bara en slump att vi alla har hamnat där eller är det för att det ser bra ut utåt?

Sanna Dahlén önskade att få stå i köket när hon började på Mcdonalds. När Sanna skrev till chefen fick hon till svar att detta skulle kollas upp, men att de inte riktigt hade beslutat var de nya skulle utbildas. Men det blev ingen förändring.

Sanna berättar att hennes chef öppet pratade om varför arbetsfördelningen på hennes restaurang såg ut som den gjorde. I samband med att nya personer anställdes frågade chefen ett flertal gånger om inte Sanna och hennes kollegor hade någon söt kompis som de kunde anställa.
– Mcdonalds vill att gästerna ska få en så “bra” första insyn som möjligt och mötas av söta tjejer, säger hon.

När vi presenterar den könsfördelning vi sett på restaurangerna för Henrik Nerell säger han att hans bild inte är att Mcdonalds fördelar efter kön.
– Det kan finnas anledning för oss att titta närmre på det här och undersöka vad det beror på, säger han.

Lyssna på dokumentären McToo & Co här


Malin Kardell
Hashi Ahmed
Linda Lidén