Han ville åka utomlands med sina vänner, men hade inte pengarna. Jobben han sökte fick han inte och sommaren och resan närmade sig.
– Jag var en hora för en veckas resa, berättar Alex.

Inför sommaren 2018 ville Alex och hans vänner åka på en ”partyresa” till Rhodos, där de skulle tillbringa första veckan efter studenten och fira att de nu var klara med tre års skolgång. Alex ville inte missa denna resa till Grekland och började att söka jobb efter jobb, efter jobb.

”Alex”, vilket är ett fingerat namn, är enligt honom själv “en helt vanlig 19-årig grabb”. Han bor hemma hos sina föräldrar och på vardagarna studerar han. Men hur går man från att vara en ung kille som lever sitt liv helt normalt till att sälja sig själv för tre- och fyrsiffriga summor via nätet?

En studie från 2004 med gymnasieelever i årskurs 3 visade på att 1,8 procent av killarna som deltog i undersökningen hade erfarenhet av sex mot ersättning, att jämföra med 1 procent av tjejerna. Ersättningen innebar bland annat pengar, mat, boende, kläder, aktiviteter som resor eller liknande.

Alex, som var i behov av pengar för att finansiera sin resa, fick fortsatt inget jobb. Han kände hur klockan tickade och juni var endast några månader bort.

– Eftersom jag var så pass ung och hade egentligen noll arbetserfarenhet blev jag alltid nekad till de jobben jag sökte. Jag sökte till flera matvarubutiker, klädbutiker och snabbmatsrestauranger, men ingenting.

Alex behövde ”akut få ihop pengarna”. Så en dag efter skolan satt han och scrollade på mobilen och tanken på appen Grindr slog honom. Han hade hört talats om att killar på dejtingappen inte alltid bara söker kärleken där, utan mer än så.

– Först ville jag inte riktigt ha en profil på Grindr och prata med folk där för det kändes skumt. Men just för att jag verkligen behövde pengarna för resan och det var bara fyra månader tills dess hade jag panik, vilket var dumt, men det var så jag började.

En nyskapad profil senare fick han kontakt med flera män som erbjöd sig betala för att ha sexuellt umgänge med honom. Utan att veta hur han skulle gå tillväga eller hur han skulle hantera situationen när han fick grövre meddelanden berättar han att han tog bort appen. Det blev för mycket för Alex, vilket ledde till att han raderade appen.

Men efter en vecka påmindes han om resan. Stressen och behovet av pengar fick honom att tänka om och laddade ner appen igen.

– Jag tänkte “skitsamma, det är inte så farligt, jag behöver ju pengarna”.

Det tog bara två dagar innan Alex träffade en köpare för första gången. Mannen erbjöd honom 1000 kronor för att komma hem till sig och ha sex.
– Eftersom jag är bisexuell tänkte jag att det var som att ligga som vilken annan gång som helst, bara att jag tjänade pengar på det. Han jag träffade var en medelålders man som verkade som vem som helst man kunde se på stan. Jag var “bottom”, så jag tänkte att jag har ju egentligen inte sex med honom utan det är han som har sex med mig. Det gjorde det hela lite lättare, men det kändes ändå inte jättebra. Efteråt tog jag bort honom från appen, jag ville inte ha mer kontakt än så.

”Våga berätta”

Alex fortsatte att motvilligt träffa män då och då för att ha sex mot ersättning. När han fått ihop tillräckligt med pengar till resan slutade han direkt med vad han höll på med. Ingen skulle någonsin få veta vad han hållt på med. Det var extremt viktigt för honom.

–  Ingen tänkte på att jag sålde mig, tror jag iallafall, jag var ju som vilken annan kille som helst utåt. Sen tror jag också att många tänker ju mer att det är tjejer som säljer sig och inte killar. Så det hjälpte nog mig. Jag ville ju verkligen inte att någon skulle få veta, jag skämdes och skäms fortfarande idag för vad jag gjorde för en veckas resa. Jag var en hora för en veckas resa.

Det var där Alex kände sig ångerfylld och började må dåligt över vad han hade gjort. Ångesten och skammen ledde till depression som gjorde honom sängliggande. Han sökte hjälp hos en kurator och fick bearbeta sina känslor och sitt mående. Han berättade fortfarande inte vad han hade gjort som fått honom att må dåligt. Men efter flera möten och bearbetning kom han på fötterna igen. Alex berättar att skammen hindrade honom från att berätta, och att det är någonting som han ångrar än idag.

– Jag önskar jag hade vågat berätta för någon. Jag tror det hade hjälp så mycket, säger han.

Dessutom uppmanar han alla som har erfarenhet av att ha sex mot ersättning att våga prata.

– Även om det känns jobbigt, säg någonting. Det är inte värt att hålla det för sig själv och att må dåligt. Du förtjänar bättre.

Studie: “Ungdomars sexualitet – attityder och erfarenheter. Avsnitt: Sexuell exploatering. Att sälja sex mot ersättning/pengar” av Carl Göran Svedin och Gisela Priebe.
http://lup.lub.lu.se/search/ws/files/9205960/SOU_2004_71.pdf

Marcus Karlsson
Christian Bergström
Kevin Pena Odar