Linuz Hultgren. Foto: Nils Andersson

Lyssna på Blodspillan, del 1.

Nu är även del 2 ute – lyssna här!

Män som har sex med män välkomnas inte som blodgivare. Socialstyrelsens föreskrifter säger nämligen att dessa måste leva i celibat i ett år för att kunna bli aktuella som donatorer.
– Man känner sig utpekad och annorlunda, säger Linuz Hultgren, studerande i Stockholm.

Det råder blodbrist på flera platser i landet och i vissa regioner är läget till och med akut. Linuz Hultgren studerar till sjuksköterska och är en av många som vill bidra till att avhjälpa blodbristen, men hans försök till hjälp visade sig vara förgäves.

– På formuläret kom frågan “Har du haft sex med en man de senaste tolv månaderna?”. Då förstod jag att jag inte kommer kunna ge blod. Jag blev så chockad, jag hade ingen aning om att det fanns en sådan regel, säger han.

Socialstyrelsens föreskrifter, från 2010, säger att om man är en man som har sex med män, eller MSM som det förkortas, finns en karenstid på 12 månader för att få donera blod. Detta gäller från senaste sexuella kontakt med en annan man, oavsett hur eller med vem den ägde rum. För heterosexuella finns från Socialstyrelsens sida ingen karenstid alls, men där har blodcentralerna valt att införa en tidsgräns på tre månader efter senaste bytet av sexpartner.

– Man blir förbannad och ledsen, det känns som jag är annorlunda för jag inte är straight. Jag vill gärna bidra men kan inte på grund av homofobiska föreskrifter på Socialstyrelsen, det är helt sjukt, säger Linuz Hultgren.

Ett av argumenten bakom föreskrifterna är att MSM-gruppen löper 50 gånger högre risk att exponeras för HIV än heterosexuella.

Sven Grützmeier. Foto: Åke Holmberg

Sven Grützmeier är överläkare på Anova, Karolinska sjukhusets klinik för sexualmedicin, och har jobbat med HIV-infektion och könssjukdomar hos gruppen MSM i över 30 år.  Enligt Sven Grützmeier kan ett HIV-test med säkerhet utläsas sex veckor efter smittotillfället. Han menar att en karenstid på tre-fyra månader istället för 12 månader skulle vara precis lika säkert.

– Och det är i så fall syfilis som skulle avgöra karenstiden, den är lite osäkrare men den borde rimligtvis synas efter tre månader, säger han.

#blodspillan

Fotnot: I nästa avsnitt hör vi Bo Hejdeman, infektionsöverläkare på Venhälsan, Helena Ström, ansvarig utredare på Socialstyrelsen och Tobias Ström, en av initiativtagarna bakom hashtaggen Regnbågsblod. På återhörande!

Text: Nils Andersson, Åke Holmberg och Leo Rehnfeldt