Vapenlagen skärptes 2014 utan resultat – nu ändras lagen igen

1 juli 2014 blev det strängare straff för vapenbrott i Sverige. Vår undersökning visar att vapenbrotten trots detta ökade. 1 januari ändras lagen igen, vad är det som säger att ett strängare straff kommer att fungera denna gången?
– Man kan inte garantera något, men man måste ändå försöka genom att ändra lagen, säger justitieutskottets vice ordförande Mats Pertoft (MP).

Mats Pertoft (MP)
Vice ordförande i justitieutskottet Mats Pertoft (MP). Foto: Regeringskansliet.

Sverige har under de senaste tio åren sett en ökning av användandet av vapen som bryter mot vapenlagen. Nu har justitieutskottet beslutat att vapenlagen ska skärpas till en nivå där personer som ertappas med vapen ska kunna begäras häktade.

– Jag träffar regelbundet poliser från hela landet. Poliser har vittnat för mig att de vill ha det här, och att det finns ett behov. Det finns en viss frustration hos polisen att de bara släpper ut kriminella igen på gatan så som det är nu, säger Mats Pertoft.

Det viktigaste med lagändringen är enligt Mats Pertoft att få bort de explosiva varorna från gatan. I dag kan polisen endast beslagta explosiva varor som till exempel handgranater. Att tingsrätten inte haft möjlighet att häkta de som går runt med granater är något som påskyndade processen.

– Det är så billigt med granater. Så om man inte häktas för att ha en granat i fickan eller i bilen så är det enkelt för dem att köpa nya.

 

Vår undersökning visar att efter lagändringen 2014 så blev det ingen större skillnad. Nu kommer polisen att få ytterligare spaningsmöjligheter mot vapenbrott och att det nu blir lättare att begära personer häktade direkt då de ertappas med vapen.

– Jag är övertygad om att det kommer hjälpa mot handgranater. Sedan hoppas jag att skärpningen hjälper mot generella vapen. Om det kommer hjälpa helt och hållet, det vet jag inte.

Ledamot i justitieutskottet Roger Haddad (L). Foto: Regeringskansliet.

Roger Haddad (L) står även han bakom ett höjt straff för vapenbrott.

– När det gäller straffskalan har vi i Liberalerna lagt ett förslag som vunnit majoritet i justitieutskottet att synnerligen grovt vapenbrott ska ge högre maxstraff, samt att fler brott ska klassas som grova vapenbrott.

Liberalerna vill även se en större satsning på tullen för att minska införseln av illegala vapen samt införa ett synnerligen grovt smugglingsbrott, som skulle ge ett högre straff. Roger Haddad säger även att Liberalerna kräver fler poliser och poliser i yttre tjänst för att motverka brott och ingripa mer effektivt mot de kriminella.

 

 

 

By:

Läs mer: