Lättare för polisen att få bort vapen från gatorna – hårdare straff för vapenbrott

Foto: Andreas Liderfors

Den 1 januari 2018 skärps straffskalan för grovt vapenbrott. Minimistraffet höjs från ett år till två års fängelse. Det betyder även automatisk häktning och ökade spaningsmöjligheter för polisen, något som kommer att effektivisera polisens arbete.

– Lagändringen innebär att vi kan begära personer häktade direkt, säger Börje Öhman.

Börje Öhman, kommunikatör på polisregion Nord.

Börje Öhman har varit polis i över 40 år. Under hans yrkesverksamma tid har han stött på en del olagliga vapen.

Vad tror du resultatet kommer bli av den nya lagändringen?

– I och med att det är automatisk häktning så kommer det att bli en större tidspress från polisens sida. Då måste vi lägga mer krut på dessa utredningar, och det gör vi gärna för att få bort vapen från gatorna.

Oftast hittas vapnen i samband med husrannsakningar när polisen har misstankar om drograttfylleri.

– Min uppfattning är att de flesta vapnen vi hittar inte är riktade mot polisen, utan personer inom narkotikavärlden, säger Börje Öhman.

När ni stoppar ett fordon vet ni aldrig vem ni möter, är inte det läskigt?

– Både ja och nej, oftast lägger vi oss bakom fordonet och gör en slagning på registreringsnumret, och om det då dyker upp några misstankar om vapeninnehav i vårt spaningsregister dyker det upp på vår dator i bilen. Då kan det exempelvis stå: farlig person, vapeninnehav. Och då taggar man till lite extra.

Hur menar du då?

– Ja då lägger vi oss bara bakom bilen och slår på registreringsnumret. Om det då dyker upp misstankar om vapen brott så börjar en mental förberedelse. Man närmar sig inte den bilen med händerna i byxfickorna om man säger så. Utan om man är två poliser har åtminstone en sitt vapen i skjutklart läge. Det vanligaste är att man hittar vapen dolt i ett fordon.

Om man är en sådan person som känner att ens enda utväg är att ta till vapen struntar man inte i att minimistraffet har höjts till två år då?

– Jag tror faktiskt inte det, vet jag nu som kriminell att jag direkt blir häktad för vapenbrott då kommer jag i varje fall hantera det på ett annat sätt, kanske till och med avstå helt men där tror jag vi inte är riktigt än.

Med tanke på attackerna mot polishuset i Helsingborg och Västerås. Är du själv orolig att något liknande kan hända här i Sundsvall?

– Det känns som att man gått över en viss gräns, poliser hotas på ett annat sätt idag än för tio år sen, hoten blir grövre och grövre så det är ingen bra utveckling. Det gäller för oss att hålla i våldsanvändningen. För om det fortsätter såhär kommer polisen och de kriminella bara att trappa upp varandra och snart kommer vi ha ett klimat som det är i USA och det vill vi inte ha.

By:

Läs mer: