Lisa, 20: ”Någonstans får gränsen gå för hur ont det får göra”

”Det går ju inte en dag utan att jag funderar på det här, om jag kommer bli av med vestibuliten,” säger Lisa Persson.

Varje gång Lisa Persson har sex gör det ont. Men det är inte bara Lisas sexliv som blivit drabbat på grund av sjukdomen utan även stora delar av vardagen. Hon har bland annat tvingats sluta med ett av sina största intressen.

Läs mer: vanliga svampmedlen som kan ge dig #fittont

Ända sedan Lisa Persson förlorade oskulden för fyra år sedan har hon lidit av underlivssmärtor, som begränsat hennes liv på flera sätt.  
– Jag fick sluta rida, för att det gjorde för ont. Jag ville ju inte sluta, men någonstans får ju gränsen gå för hur ont det får göra. Då bestämde jag att det får vara nog, säger Lisa Persson.

Det är svårt att veta vad vestibulit beror på, och varför vissa drabbas men inte andra. Lisa har några teorier kring varför hon fått sjukdomen.
– Dels kan det vara på grund av ridningen. Jag red ganska länge med ett par ridbyxor som var lite för små, de skar upp och det blev liksom ett stort tryck på underlivet, säger hon. 

Lisa Persson fick ge upp ett av sina intressen på grund av sin sjukdom.

Men att vestibuliten enbart skulle bero på användandet av tighta ridbyxor känns inte troligt.
– Svamp har jag också haft. Jag vet inte exakt när jag fick det första gången, men jag tror att det var när jag var 15. Jag minns att det sved jättemycket och kliade i underlivet, så då gick jag och kollade upp det, säger Lisa Persson. 

När svampen uppstår behandlar Lisa sig med Diflucan och Canesten.
– Jag köper en Diflucan så att jag alltid har en hemma, för jag vet att jag kommer behöva det men jag vet inte när, säger hon.

Själva smärtan från vestibuliten beskriver Lisa som svidande och brännande.
– Det känns som att man blir skuren med en kniv, säger hon.

Men trots obehaget känner Lisa att hon för tillfället inte orkar ta tag i problemet. Under de senaste åren har hon besökt fyra olika gynekologer. Samtliga har sagt att det inte är något fysiskt fel med Lisa, utan att problemet sitter i hennes huvud.
– Man tappar förtroendet. Jag drar mig verkligen för att gå till en gynekolog. Det är en blandning mellan att jag är lite för lat och att jag har tappat hoppet, säger Lisa Persson.

Samtidigt är vestibuliten en sjukdom som ständigt gör sig påmind.
– Jag vet ju att det inte ska vara såhär, så det är klart att jag tänkt ”varför drabbar det just mig”. Kommer jag någonsin bli av med det? Det går ju inte en dag utan att jag funderar på det här, om jag kommer bli av med vestibuliten. Om det inte händer, hur ska jag tackla det?

Läs mer: vanliga svampmedlen som kan ge dig #fittont