Svampmedel i kapselform receptbeläggs – ifrågasatta krämerna fortsatt receptfria

Pevaryl och Canesten är fortsatt receptfria.

Flera typer av medel för svamp i underlivet finns att köpa receptfritt på apotek. Men nu receptbeläggs de kapslar som sväljs via munnen. Samtidigt kommer de ifrågasatta lokalbehandlingarna Pevaryl och Canesten att finnas kvar på apotekshyllorna. 

Sedan 2014 har kapslar med det svamphämmande substansen flukonazol sålts receptfritt på apotek. I bipacksedeln uppmanas kunden att endast äta kapslarna vid konstaterad svampdiagnos i underlivet. Men nu väljer Läkemedelsverket att åter receptbelägga preparaten, med start 1 juni 2017.
– Det är i arbete mot anti-mikrobiell resistens. Preparaten är systemiskt och inte lokalt verkande och påverkar inte bara svampen i underlivet utan även den svamp som finns naturligt på andra områden i kroppen, säger Anders Lignell, kliniskt utredare och infektionsläkare vid Läkemedelsverket.

Kvar på hyllorna finns då receptfria Pevaryl och Canesten som lokalt behandlar svamp i slidan och som bedöms som egenvård. Trots att preparaten är receptfria innehåller även de bipacksedlarna uppmaningar om att svampen bör vara konstaterad av läkare innan de används.
– Det är en skrivning som innebär att man någon gång ska ha fått en bedömning. Samtidigt finns inte några egentliga restriktioner förutom den uppmaning till patienten att man inte ska ta medlen om man inte är tämligen säker på att man har diagnosen efter att man blivit bedömd tidigare, säger Anders Lignell.

Läkemedelsverket bedömer om preparat ska säljas receptfritt och godkänner bipacksedlar innan försäljning. Pevaryl godkändes 1977 och Canesten 1980. Ett nytt läkemedels godkännande omprövas i regel efter fem år på marknaden, men därefter sker normalt sett ingen ny bedömning.
– Det beror på om det framkommer skäl att ompröva. Om det kommer upp nya data som talar för att det skulle vara en stor felanvändning eller finnas skäl att hantera det på annat sätt, säger Anders Lignell.

På senare år har forskare och drabbade kvinnor vittnat om att Pevaryl och Canesten kan leda till nervsjukdomen vestibulit som drabbar slidöppningen. Men studierna inom området är få.
– Om det finns studier och observationer av de här problemen så är det viktigt att det kommer till grund för frågan om medlen bör vara receptfria eller hur man beskriver texterna i bipacksedeln. Det är ju levande dokument som det inte nödvändigtvis ska stå samma sak i all evighet. Det sker uppdateringar allt eftersom och beror på vad som kommer fram om eventuella biverkningar till exempel, säger Anders Lignell.