”Jag får en glasflaska i bakhuvudet”

Pasqual berättar om lättillgängligheten till alkohol från Systembolaget

Pasqual har enkelt kunnat få tag i alkohol sedan han var 13 år. Med hjälp av äldre vänner har det inte varit svårt och en gång höll det på att gå riktigt illa.

– Det är läskigt vad alkohol gör med människor, säger han.

Pasqual är en kille strax under 20 år från en liten ort i Mellansverige. I flera år har han lätt kunnat få tag i alkohol från Systembolaget. Under senare år har det varit nära vänner som köpt, och tidigare var det vänners vänner som langade till honom.

– Det är ju bara ett sms bort och sedan swishar man över pengarna så är det klart. Det är lite läskigt hur enkelt det är för ungdomar att få tag på så mycket alkohol, säger han.

Med swish är det enkelt att skicka pengar till den som köper ut.

Vi lät Pasqual kolla på vår granskning där alltså 2 av 30 Systembolag ställde frågan vem alkoholen var till, alla andra lät oss köpa trots att vi var tydliga med att alkoholen var ämnad för någon annan.

– Jag tycker det är förvånansvärt hur personalen på Systembolaget reagerar, eller inte reagerar snarare med tanke på hur tydligt ni gör det när ni pratar i telefonen. Någon misstanke borde i alla fall väckas. Och med tanke på att de skryter så mycket med att de är så duktiga är det ännu mer förvånande, säger han.

”Någon misstanke borde i alla fall väckas.”

Han tänker tillbaka på en händelse som inträffade för några år sedan när han var lite yngre. Pasqual och hans kompisar var ute på den lokala stadsfesten, klockan var strax efter midnatt och de var på väg hem.

– Vi var 14 år och alkohol var redan då inblandat i umgänget. På vägen hem ser vi en bekant till oss alla som står och urinerar. En av våra vänner säger då en skämtsam grej till den bekanta som anspelar på hans kön. Inte alls illa menat. Dock reagerar den bekanta inte alls som att det var ett skämt, utan blir istället väldigt arg.

Han fortsätter:

– Vi uppfattar att han är väldigt berusad, det märks verkligen. Den bekanta går då upp till min vän som hade skämtat och tar ett stryptag runt hans hals. Jag själv reagerar direkt och går emellan och säger åt dem att sluta. När vi är på väg därifrån hör jag fotsteg bakom mig och sedan får jag en glasflaska i bakhuvudet av den bekanta jag puttade bort. Efteråt fick jag inte några större fysiska skador, men det hade ju kunnat gått så mycket värre, säger han.

Pasqual berättar om den gången han fick en glasflaska i huvudet.

Pasqual berättar också att den som slog honom inte brukar reagera aggressivt i olika situationer, men att alkoholen gjorde honom till en helt annan person.

– Det är läskigt vad alkohol kan göra med människor, framför allt i en sådan ung ålder. När man inte druckit förut och börjar i en ung ålder så vet man inte riktigt sina gränser och tappar ofta kontrollen.  

Pasqual heter egentligen något annat.

LÄS MER: Bristande koll hos Systembolaget – misstänkt langare stoppades inte

LÄS SYSTEMBOLAGET SVARSystembolagets svar: ”Det är en komplex fråga” 

By:

Läs mer: