Bristande koll hos Systembolaget – misstänkt langare stoppades inte

Dold kamera avslöjar brister i kassorna

Lagen säger att Systembolaget ska göra allt de kan för att ungdomar inte ska få tag på alkohol.

Svenska folket tror att de sköter det uppdraget bra. Men hur ligger det till egentligen? 

Med dold kamera har DCase kartlagt hur 30 Systembolag runt om i Sverige agerar vid misstanke om langning –resultatet är allt annat än smickrande. 

TV: Här säljer Systembolaget Explorer – trots tydliga indikationer om att en okänd ska ha spriten. 

 

”Två vodka Explorer”, ”det kommer garanterat räcka”, ”det kommer ni ha kul med”. Med dessa meningar spelar vår reporter upp ett scenario med hjälp av dold kamera inne på ett slumpmässigt utvalt Systembolag i Mellansverige fem dagar innan Valborg. 

I Sverige finns det totalt 441 butiker. Vi har besökt 30 stycken av dem runt om i landet för att undersöka hur Systembolaget – som återigen toppade Medieakademins årliga förtroendebarometer – agerar när det finns misstanke om langning. 

Systembolaget är skyldiga att följa försäljningsreglerna som finns i alkohollagen. De är tre stycken:

  • Den som inte har fyllt 20 år får inte handla på Systembolaget.
  • Den som är märkbart påverkad får inte handla på Systembolaget.
  • Systembolaget får inte sälja till någon vid misstanke om langning.

Vi har undersökt hur väl Systembolaget följer den sista lagpunkten. I ett mejl till oss förklarar Systembolaget att det finns två delar av alkohollagen som personalen måste ta hänsyn till när det gäller misstanke om langning.

Alkoholdrycker får inte lämnas som gåva eller lån till eller bjudas den som inte har fyllt 20 år. Och alkoholdrycker får inte lämnas ut om det finns särskild anledning att anta att varan är avsedd att olovligen tillhandahållas någon, skriver Systembolagets kundtjänst.

Personalen på butiken hör telefonsamtalet – men reagerar inte. Ställer inga som helst följdfrågor. Expediten ska senare visa sig inte vara ensam med att inte agera när vår reporter uppger sig för att köpa alkohol till en för dem okänd person. 

I ert scenario framkommer inte personens ålder. I och med att vi  inte får anklaga och frågan är komplicerad är det inte givet att våra expediter i det läget avbryter samtalet och ifrågasätter. Ni hade förstås kunnat samtala med någon över 20, skriver Systembolagets pressekreterare Matilda Dannetun i ett mejl.

Systembolaget har tidigare bekräftat för oss att nyanställda genomgår introduktionskurser när det gäller påverkade kunder, ålderskontroll och langning.

Det oberoende kontrollbolaget Better Business genomför årliga kontrollundersökningar av Systembolagets verksamhet, men enligt Systembolaget själva så genomförs inte några former av kontroller när det gäller misstanke om langning eftersom det enligt dem inte finns några tillförlitliga metoder.

I en rapport från 2017 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, framkommer det att det vanligaste sättet för tonåringar att få tag i alkohol från Systembolaget är att personer i deras närhet, så som pojkvänner, flickvänner, kompisar, syskon, kompisars syskon och föräldrar, köper ut till dem.

– Under 60-och 70-talet var tillgängligheten hög i Sverige för att sedan begränsas fram till EU-inträdet. Efter det ökade tillgängligheten generellt och tillgången till alkohol från utlandet, säger Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN och forskningsledare inom alkohol- och drogepidemiologi på Karolinska Institutet.

Rapporten visar även att antalet ungdomar som dricker har minskat kraftigt under de senaste åren. 40 procent av landets niondeklassare uppgav att de har druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna. Siffran låg på 74 procent för eleverna i gymnasiets årskurs två. Samtidigt dricker fler tjejer än killar, men killarna dricker mer.

Hur stort är då problemet med langning till ungdomar?

Vi har genomfört ett stickprov med hjälp av en enkätundersökning där sammanlagt fyra avgångsklasser, i åldrarna 18-19 år, med totalt 53 elever har besvarat frågan: När du köper alkohol, kommer den från Systembolaget? Av dessa svarade 83 procent ja på frågan.

Enligt en anställd på Systembolaget som vi har varit i kontakt med ska personalen, om den hör en person prata i telefon om att köpa alkohol till någon, fråga vem det är hen pratar med för att försäkra sig om att personen i telefonen är över 20 år. Enligt vår kontakt så måste de helt enkelt lita på vad personen i fråga säger, men även att det är vanligt förekommande att anställda på Systembolaget nekar till köp när de inte vet hur gammal en person som en kund talat med i telefon är. 

Vad säger Systembolaget om den här kartläggningen?

Vi har visat vår undersökning för deras presstjänst – och i nästa del kan ni läsa deras svar. 

Publicerad: 2018-05-28 16:29:11

By:

Läs mer: