IVL lyfter fram fotbollsplaner i konstgräs som en stor källa till mikroplast i miljön. Vår granskning visar att det bara i Västernorrland försvinner 40 ton varje år. I Ystad har kommunen beslutat att hitta ett annat alternativ.
Vi har tidigare kartlagt de 31 konstgräsplaner som finns i Västernorrland och hur mycket gummigranulat som går åt för att fylla på planerna varje år. I Ystads kommun finns det tre konstgräsplaner. Nästa gång en fotbollsplan ska byggas så kommer det inte att vara med gummigranulat som fyllning.
– Vi har beslutat att vi ska försöka hitta ett material som är miljövänligt. Vi kommer inte att bygga några konstgräsplaner så länge som materialet är gummigranulat, säger Anja Edvardsson, (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden i Ystads kommun.
Beslutet kom efter att ett medborgarförslag som önskade fler konstgräsplaner hade skickats in till kommunen. Nämnden bestämde sig för undersöka olika möjligheter att bygga fotbollsplaner för åretruntbruk. Förslaget skickades in till miljöutskottet för ett utlåtande som sade nej till användandet av gummigranulat.
– Vi ska hitta ett annat alternativ. Vi tittar på hur mycket mer man kan använda fotbollsplaner med hybridgräs, hur det ser ut med korkgranulat och vad man måste göra för åtgärder, säger Anja Edvardsson.
Om ni inte hittar alternativ som fungerar, kommer ni gå tillbaka till gummigranulat då?
– Nej det tror jag inte. Vi bygger inget som är miljöfarligt i dag, när vi vet om det. Vi plastsanerar alla våra förskolor och skolor. Så det finns inte på kartan att vi skulle använda det materialet.
Det finns inga beslut om när, eller med vilket material, nästa konstgräsplan ska byggas. Anja Edvardsson säger att det också är en budgetfråga och att de har en fritidskonsulent som ska undersöka olika alternativ och kostnader. Men behovet finns.
– Vi vet ju att vi behöver utomhusplaner för åretruntbruk, så vi måste titta på det för våra föreningars skull, säger hon.
Ystad har kollat på andra kommuners arbete och miljöutskottet har också lämnat förslag på olika material som går att använda. Bland annat nämner de möjligheten att använda gräs blandat med kork för att förlänga tiden som det går att spela på planerna.
– I dag är ju inte fotbollen en sommarsport på samma sätt som det var förr, säger Anja Edvardsson och fortsätter:
– Men att vi skulle ta något miljöfarligt och lägga nu, det gör vi inte. Det kommer inte att ske. Vi kommer inte heller att godkänna det. Så det kommer inte att ske.