Det amerikanska företaget Valentus lovar sju olika inkomstmöjligheter, lön utbetald varje fredag och en bilbonus. 
Men för att ta dig dit måste du lyckas värva säljare – och uppmanas rikta in dig på ensamstående föräldrar och personer du vet har det dåligt ekonomiskt.
– Jag värvade faktiskt bara två, men efter dem kände jag att det var fel, säger Anna, 39, före detta säljare.

Lockande inlägg på Facebook om att bli sin egen chef, spendera mer tid med barnen och ta semester när du vill. Valentus säljare använder sina privata facebooksidor som en kanal för att nå ut och värva nya säljare. 

Valentus säljer till största delen viktminskningsprodukter och deras bästsäljande produkt är ett kaffe som ska få sötsuget att minska. Men det är inte produkterna som säljarna tjänar mest pengar på utan det är att värva nya säljare och komma upp i nivå.

Nivåerna är döpta efter olika ädelstenar och reglerar hur mycket du tjänar och vilka bonusar du har rätt till. Du kan köpa produkter för att nå nivån ruby och då få tillgång till alla sju inkomstmöjligheter. Men för att klättra vidare mot nivån diamond krävs att du själv värvar säljare. Allt sorteras i en invecklad “kompensationsplan”. 

I det största svenska teamet inom Valentus finns en startmall för att komma igång med sin verksamhet. Mallen är teamets egna och beskriver stegen du ska följa när du är en ny säljare för Valentus. Mallen är på fyra sidor och beskriver vad du ska göra när du startar upp din verksamhet. Första sidan förklarar vad du ska göra de första 48 timmarna. 

Säljarna uppmanas söka drivna, positiva och karriärsinriktade personer i sin bekantskapskrets. Men också att rikta sig till ensamstående föräldrar och personer med dålig ekonomi. 

”Det är en jättebra målgrupp som definitivt behöver en extra inkomst”

Grundaren av facebookgruppen har vi valt att kalla Kajsa men hon heter egentligen något annat. När vi kontaktar Kajsa som skapat startmallen för teamet, så säger hon att hon står för det som skrivits.

– Men det är ju ganska självklart, det är personer som behöver en extra inkomst och som behöver hjälp. Jag var en ensamstående mamma för tre år sedan och därför började jag med network marketing. Det är en jättebra målgrupp som definitivt behöver en extra inkomst, säger hon. 

Varje fredag publicerar säljarna att lönen har kommit in, så kallad ”fripay”.
Foto: Amanda Bodin

Trebarnsmamman Anna, som egentligen heter något annat, fick ett meddelande på messenger med en förfrågan om att börja sälja för Valentus, och hon valde att hoppa på tåget.

– Jag köpte först bara för att jag skulle testa dem. Kaffet de hade innehöll ett efedrin-liknande ämne. Det gick man ner i vikt av så jag beslutade mig för att gå med, säger hon.

“Det kommer inga pengar varje fredag som de säger”

Anna jobbade med Valentus i ett halvår och förlorade 4 000 kronor på att beställa produkter som hon aldrig kunde sälja. När hon kom upp till en viss nivå fick hon förklarat för sig av personen som värvat henne att hon måste köpa tre produkter själv varje månad. Det krävdes för att få stanna kvar på den nivån.

– De värvar folk och berättar inte att du måste bli ruby, och att du måste ha folk under dig. Du måste bibehålla din ruby genom att ge dem 2000 spänn varje månad. De bara värvar och berättar ingenting. Utan det är sånt som jag fått lära mig i efterhand när jag varit med ett bra tag. Och det kommer inga pengar varje fredag som de säger, berättar Anna.  

I början kände Anna att det gick lätt för henne att värva nya säljare till Valentus. Men med tiden så började hon känna att något inte var rätt. 

– Sedan så ville inte jag värva mer människor. Jag värvade faktiskt bara två, men efter dem kände jag att det var fel. 

Vad var det som kändes fel? 

– Det var det här att försöka lura i dem att bli ruby och inte berätta det. Det var hela konceptet på hur det är. 

Vi har vid upprepade tillfällen under två veckors tid försökt nå Valentus utan resultat.

. . .

Det här är första delen i artikelserien #BAKOMFRIPAY. I kommande artiklar möter vi fler människor som känner sig lurade av Valentus. Vi pratar med experter inom Multi Level Marketing som hissar varningsflaggor när det kommer till vad som är pyramidspel och inte. 


Har du själv erfarenheter av att sälja för Valentus? Kontakta oss på jourstudenter@gmail.com.

Ida Norin
Amanda Bodin
Adam Danielsson