Jobba hemifrån soffan, var din egen chef, styr över din tid och samtidigt tjäna pengar. Vi har pratat med flera personer som la ner tiden som krävdes. Men i stället för att tjäna pengar, förlorade de tusentals kronor.
I dag känner de sig lurade.  
– Jag har verkligen lagt ner tid och energi, jag har kämpat som fasen. Jag har inte lyckats tjäna mer än 2500 kronor på sju månader, säger Katrin, som tidigare sålt för Valentus.

I maj förra året såg småbarnsmamman Emma, som egentligen heter något annat, ett inlägg på Facebook från en tjej. Tjejen efterlyser personer som vill bli sin egen chef och tjäna pengar hemifrån. Emma, som inte vet om hon kommer få stanna kvar på sitt nuvarande jobb tycker det här verkar intressant. 

Hon har en familj att tänka på, småbarn hemma och en hyra att betala. 

Det är det amerikanska företaget Valentus hon ska börja sälja för. Det är ett multi level marketing företag, så kallat MLM – och Sverige är fortfarande ett orört land.

– Självklart blev man ju intresserad eftersom jag visste att jag inte skulle få fortsätta jobba. Då tänkte jag, varför inte? säger Emma.

Det går bra för henne i början. Hon lyckas sälja produkter till några återkommande kunder och hon värvar några nya säljare. Men en produkt, företagets populäraste viktminskningskaffe, stoppas plötsligt och får inte längre säljas i Sverige eftersom det innehåller ett drogklassat ämne. 

Emma tappar alla sina kunder. 

– Jag försökte liksom, jag hade några kunder ett tag men sedan så orkade jag inte. Till slut var jag tvungen att köpa egna produkter i tre månader för att behålla min nivå. Jag investerade liksom mer än vad jag tjänade de sista tre månaderna, säger hon.

Foto: Ida Norin

Emma berättar att hennes förhoppningar var stora. Ambitionen var att jobba med det på heltid och leva på det. Men hon insåg snabbt att det var svårt.

– Jag orkade inte mer, jag ville bara släppa allting och ta vara på tiden med min familj och när barnen är små, för jag ville inte förlora mer tid helt enkelt.

Vi stöter själva på Valentus genom liknande inlägg på Facebook som Emma hittade. I inläggen nämner säljarna aldrig vilket företag det är de säljer för eller vad produkterna heter. En röd tråd genom de flesta inlägg är inspirationstexter, statusar om att bli din egen chef och bilder på kaffekoppar. Inläggen kommenteras med peppande ord av andra säljare inom deras team, personer som de själva har värvat eller som värvat dem. 

Läs även: DCase granskar: Den nya säljtrenden på Facebook – riktas mot ensamstående mammor och fattiga

Ganska snabbt hittar vi många fler säljare som gör samma sak i sina egna facebookflöden. Sammanlagt kontaktar vi över 70 personer som sålt, säljer eller har köpt produkterna. Några svarar, men de allra flesta får vi ingen kontakt med. 

I facebookgruppen för Sveriges största team inom Valentus har gruppens grundare Kajsa, som vi valt att kalla henne, varnat för oss och uppmanat att inte prata med journalister. 

– Bara så ni vet, jag vet varenda människa ni har pratat med, säger hon när vi kontaktar henne för en intervju. 

“En normal vanlig människa som provar på det här orkar inte fortsätta”

Katrin, 50, som egentligen heter något annat, är en av dem som ville satsa på att arbeta heltid med Valentus. Men efter att ha förlorat 15 000 kronor på att köpa produkter för att behålla sin nivå, insåg hon att situationen inte längre var hållbar.

– Jag har verkligen lagt ner tid och energi, jag har kämpat som fasen. Jag har inte lyckats tjäna mer än 2500 kronor på sju månader. 

Foto: Amanda Bodin

Varje fredag ska utbetalningen komma in på säljarnas konton från Valentus – det säljarna själva kallar “fripay”. Men för Katrin stod det allt som oftast noll kronor på Valentuskontot. 

– En normal vanlig människa som provar på det här orkar inte fortsätta när det inte kommer in några pengar. Det är ju därför folk slutar, säger hon.

Skärmdumpar från exempel på hur facebookinläggen som säljarna publicerar kan se ut.

Ett lockande inlägg på Facebook om att ta tillfället i akt att arbeta hemifrån när du vill lockar även Jeppe Bengtsson, 25. Han var arbetslös vid tillfället och behövde extra pengar.

– De skrev ut på Facebook “vill du jobba och tjäna bra pengar? Komma upp till en viss nivå och det finns en bilbonus” och jag tänkte att jag kan väl testa liksom. Men jag kände ganska snabbt att det här inte var någonting för mig. 

Jeppe Bengtsson kände sig lurad av Valentus. Foto: Privat

Jeppe sålde för Valentus i cirka två månader. När han fick förklarat för sig att han måste arbeta sig upp till en viss nivå för att börja tjäna pengar kände han sig lurad. 

– Man var ju tvungen att komma upp i nivå för att tjäna pengar på det. Men du måste ju också betala 1000 kronor eller mer för att stanna kvar på din nivå, annars förlorar du den och måste börja om. För mig är det ett pyramidspel.  

Valentus har en kompensationsplan som ger dig sju olika inkomstmöjligheter. Den beskrivs av säljarna som generös och den bästa som finns i branschen. Från utsidan verkar det gå riktigt bra för många säljare. På Facebook skriver säljarna att jobba med det här är en av de bästa valen de någonsin gjort. 

Vi hittar ett inlägg från en småbarnsmamma. Hon kan spendera sina dagar med sitt barn och jobba hemifrån. Hon är den närvarande mamman hon alltid velat vara. 

Om hon kan, så kan du. 

I dag är Valentus inte ett registrerat företag i Sverige till skillnad från många andra MLM-företag som till exempel Kyäni, Mary Kay och Party Lite. Branschens egen organisation Direct selling Sweden, har tillsammans med Konsumentverket tagit fram etiska regler som alla medlemmar ska följa. 

Krister Fraser, ordförande för Direct selling Sweden.
Foto: Pressbild

Enligt Krister Fraser, ordförande för Direct selling Sweden, händer det ofta att MLM-företag blir missförstådda för ett pyramidspel. 

– I ett pyramidspel är det så att man mer eller mindre köper in sig i en struktur utan att det faktiskt finns någon produkt oftast, eller sällan finns det en produkt. Därmed faller det långt utanför vad direktförsäljning är. Direktförsäljning är just försäljning av produkter och tjänster. Så fort man tar bort det incitamentet då börjar det luta åt ett pyramidspel. Om man då också ger betalt för att rekrytera människor, då är man illa ute.

För att börja sälja för Valentus behöver du köpa ett startpaket. När du köper ditt startpaket får den som värvat dig en “fast start bonus”. Bonusens storlek är beroende på vilket startpaket du köper.

– De får inte tjäna någonting på själva startpaketet, att startpaketet på något sätt skulle generera en bonus till den som värvat dig. Det är inte tillåtet i våra etiska regler, säger Krister Fraser.

Vad känner du när du hör det här?

– Jag blir ledsen för att det stör det som vi jobbat för i femtio år som handlar väldigt mycket om att ha en schysst direkthandel, som inte bygger på att lura folk. Vi sticker inte under stol med att merparten som jobbar med oss gör det för att de tycker om en produkt. Men att de skulle bli miljonärer eller att det här skulle vara deras stora entreprenöriella steg i världen, det är väldigt liten chans. Det är en liten del som verkligen lever på detta och man förstör så mycket när man gör på det här sättet. Är det ett pyramidspel så är det alltid några personer längst ner som blir drabbade och då landar den här diskussionen ganska direkt in i illegalt MLM och det är tråkigt. Det är jättetråkigt.

Vi har försökt nå Valentus via mail och telefon i flera veckor, men vi väntar fortfarande på svar.

. . .

Det här är del två i vår artikelserie #BAKOMFRIPAY. I del tre kommer vi prata med en expert inom MLM och pyramidspel.

Har du erfarenheter av att sälja för Valentus? Kontakta oss på jourstudenter@gmail.com. Du får givetvis vara anonym vid publicering.

Ida Norin
Amanda Bodin
Adam Danielsson