Snåriga upplägg och kryphål i lagstiftningen. Skillnaden mellan ett multi level marketing företag, så kallat MLM och ett pyramidspel är inte alltid lätt att se.
Det säger Josefin Aronsson, handläggare på Spelinspektionen och expert på just pyramidspel. 
– När huvudfokus ligger på att värva nya personer snarare än att sälja produkter, då tycker jag absolut att man kan börja misstänka pyramidspel, säger hon. 

Att bedriva pyramidspel är olagligt i Sverige och i de flesta länder i världen. Men trots att det varit olagligt i många år är det fortfarande svårt att se tydliga skillnader mellan pyramidspel och MLM-företag, som sysslar med nätverksförsäljning. 

– Ett MLM-företag ska göra sin förtjänst i huvudsak genom att sälja produkter eller varor, medan i ett pyramidspel så rekryterar man nya deltagare, säger Josefin Aronsson. 

Läs även: De förlorade tusentals kronor till Valentus – branschen ryter ifrån: ”Det är inte tillåtet”

Hon berättar att det ofta finns en mix och det är då det blir svårt att urskilja vad som är vad. Det finns företag som utger sig för att bedriva MLM men där produkten egentligen är en bisak.

– Då får man titta på var den huvudsakliga inkomsten kommer ifrån. Är det till exempel ett måste att rekrytera nya deltagare.

Josefin Aronsson, handläggare på Spelinspektionen. Foto: Pressbild

Om företagets upplägg gör det möjligt att bara värva kunder utan att sälja produkter men ändå tjäna pengar, så menar Josefin Aronsson att det finns varningstecken för att det kan röra sig om ett pyramidspelsupplägg. 

– Det behöver inte vara företaget bakom konceptet, utan det kan vara någon som faktiskt har inflytande som rekryterar in nya människor i det här. Det är den som tillhandahåller det som faktiskt gör något brottsligt, säger hon.

Ett av de viktigaste stegen Josefin Aronsson gör när hon får in tips om ett misstänkt pyramidspel är att dyka djupare i företagets kompensationsplan. I den redogörs hur man som säljare kan tjäna pengar. Trots att hon är expert inom området kan det fortfarande vara krångligt att förstå.
– Det finns ibland en mening med att de är krångliga och det är för att nya deltagare inte ska kunna se att det kanske inte är så fördelaktigt att få ut pengar i det här, säger hon. 

Det finns flera varningsflaggor att vara uppmärksam på vid pyramidspel. Ett av de viktigaste enligt Josefin Aronsson är när företagets koncept inte håller om de inte får in fler deltagare. 

– Bär konceptet sig på, och därmed allas förtjänst på, att det hela tiden kommer in nya deltagare som betalar sin insats? Det är ju de pengarna som ett pyramidspel livnär sig på, att det hela tiden kommer in nytt folk som betalar sin insats och den går uppåt i leden, säger hon.

När kan man börja misstänka pyramidspel?

– När huvudfokus ligger på att värva nya personer snarare än att sälja produkter, då tycker jag absolut att man kan börja misstänka pyramidspel. 

Hur vanligt är det här?

– Det är svårt att säga eftersom det finns ett väldigt stort mörkertal.

. . .

Det här är sista delen i vår artikelserie #BAKOMFRIPAY.

Del 1: DCase granskar: Den nya säljtrenden på Facebook – riktas mot ensamstående mammor och fattiga
Del 2: De förlorade tusentals kronor till Valentus – branschen ryter ifrån: ”Det är inte tillåtet”

Har du erfarenheter av att sälja för Valentus? Kontakta oss på jourstudenter@gmail.com. Du får givetvis vara anonym vid publicering.

Ida Norin
Amanda Bodin
Adam Danielsson