Unga spelare skulle skyddas av Fotbollförbundets nya regelverk. Ändå kan vi visa hur 13-åringar uppvaktas av agenter.
Och hur den ende oregistrerade agenten som förbundet avslöjat – fortfarande jobbar.

Stockholm. Vid en första anblick ser allt ut att vara som vanligt. En kväll mitt i veckan, en fotbollsträning i mängden för ett gäng 13-åriga killar. Vid sidlinjen står personer utan någon direkt koppling till klubben eller någon av dess spelare. En spelare utmärker sig.

Han är 13 år gammal och hårt uppvaktad av agenter.

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

När supertalanger jagas är det långt ifrån alla spelare som hunnit fylla 18, i vissa fall har de ännu inte ännu firat sin 15-årsdag. När Sveriges Radios Kaliber granskade agentbranschen 2014 skrev de att en ledare de talat med upplevde att man tidigare skrev kontrakt med 15-åringar, men att det hade krupit ned i åldrarna. Flera personer inom ungdomsfotbollen vi talat med vittnar om samma sak. Är du lovande nog kommer intresset för dig vara stort.

För att skriva kontrakt med spelare under 18 år krävs en särskild certifiering från Fotbollförbundet. Men att vara förmedlare åt en spelare under 15 är förbjudet.

”Det är nästan avskyvärt”

Trots att spelaren som tränar i Stockholmskvällen bara är 13 år fyllda, försöker personer med olika intressen närma sig honom, och det har pågått i flera år.

– Det är skrämmande hur de har varit på honom. Det är nästan avskyvärt, säger en person med insyn.

Klubben i fråga jobbar med att skydda spelaren. De har även uttryckt sin oro för situationen för Svenska Fotbollförbundet. Tobias Tibell, jurist på SvFF, känner inte till några detaljer om fallet och kan inte bekräfta någon kontakt med klubben, men medger att ärenden som dessa är vanliga.

– Det kommer in kanske fem till tio ärenden i månaden, säger han.

I podcasten Studio Allsvenskan berättade Norrköpingsspelaren Sead Haksabanovic om hur agenter tar kontakt på Instagram.

Samma tillvägagångssätt används för att ta kontakt med allt yngre spelare än Haksabanovic. En mamma till en 13-årig spelare berättar.

– Kontakt har skett på Instagram, där har vi sett att det är folk som har gått in och börjat följa och skriver till dem. Det är ju mycket lättare nu med sociala medier. Killarna lägger upp bilder, de ser ju var de spelar.

Tobias Tibell menar på att de unga spelarna ska skyddas av regelverket. Trots det är de själva ansvariga för vilken agent de använder. Att jobba med en oregistrerad agent kan leda till avstängning. 

– Det finns ett ansvar för spelarna såklart, att använda en certifierad förmedlare, men syftet med det är inte att lägga massa administrativa bördor på dem eller försvåra för de unga spelarna. Man kan exempelvis inte skriva ett avtal längre än två år. Det är främst för att spelare inte ska fastna i långa avtal med agenter och det sedan visar sig att aktören inte var där för spelarens bästa.

Lägger man inte ett väldigt stort ansvar på spelare i ung ålder?

– Det är säkert olika i olika fall. Men det vi kan göra är att informera våra föreningar och spelare. Hela syftet är att skydda dem, det är därför de här reglerna finns.

***

I vår granskning har vi sett hur oregistrerade agenter rör sig på fotbollens olika nivåer. Men endast ett ärende har sedan införandet av regelverket gått hela vägen upp till disciplinnämnden. 

VM-aktuella Julia Zigiotti och Jennifer Falk hade precis som IFK Kalmar-spelaren Fanny Lund använt sig av den oregistrerade agenten, Aleksandar Ilijoski. Då yrkade Tobias Tibell och förbundet att de skulle stängas av.

Målvakten Jennifer Falk under träning med landslaget inför VM.
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Eftersom oregistrerade agenter står utanför SVFF:s regelverk går det heller inte att straffa dem. Och enligt våra uppgifter jobbar Aleksandar Ilijoski fortfarande som agent.

”Visste inte om att reglerna fanns”

Jennifer Falk berättar om en jobbig process och att hon inte kände till reglerna.

– Jag blev väldigt förvånad och rädd när jag fick hem det här brevet om att jag hade blivit anmäld. Och sedan var det…allt var bara en jättejobbig process. Jag förstod ju att jag hade brutit mot reglerna men jag visste inte om att regeln fanns, säger Göteborgs målvakt Jennifer Falk.

Ett VM-år, det måste ha funnits oro för avstängningen?

– Ja, gud ja. Jag har ju aldrig varit med om något liknande, så när det snackades om avstängning så visste jag inte om det var en match eller en säsong de pratade om, jag visste ingenting. Det är klart att det var ett stort orosmoment för mig.

 

Göteborgs Julia Zigiotti Olme friades i disciplinnämnden.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Julia Zigiotti Olme, som var ny i landslaget när anmälan gjordes, vittnar om en liknande upplevelse.

– Det är klart att det var jobbigt att det gick till disciplinnämnden när man vet att det här händer bland herrar också.

 

Förbundet yrkade för avstängning för de tre spelarna.
Foto: Vendela Ögren

Tobias Tibell, som anmälde ärendet, kunde snabbt leda i bevis att Aleksandar Iilijoski jobbat som förmedlare utan att vara registrerad.

– Jag kommer inte ihåg exakt vem uppgifterna kom ifrån från början, jag tror att vi uppmärksammade att det skrevs om att den här personen hade företrätt de här spelarna som förmedlare. Så började vi titta lite närmare på det, ställde lite frågor och då kunde vi ganska snabbt komma fram till att det här är ju en oregistrerad aktör som verkat som förmedlare, säger han och fortsätter:

– Då är det en överträdelse av regelverket och då måste vi agera på det. Både för att vi vill skydda spelare från att den här aktören ska samarbeta med fler spelare, men också mot de registrerade förmedlarna. Här ska vi inte ha ett registreringskrav om vi inte agerar på de som jobbar utan att vara registrerade.

”Här ska vi inte ha ett registreringskrav om vi inte agerar”

Man kan reagera på att just tre damspelare anmäls, vi har enkelt hittat flera misstänkta fall på Instagram inom herrfotbollen.

– Då hamnar vi i den här frågan. Uppgifter på Instagramkonton där det kan finnas massa olika skäl för att en aktör vill synas med någon spelare och så vidare. Utredningsmässigt behöver vi kunna styrka att det faktiskt är så att X har varit förmedlare åt Y och då hamnar vi där. Då spelar det ingen roll om det är Division 3 damer, Division 1 herrar, Damallsvenskan eller Herrallsvenskan. Det är helt ovidkommande för oss.

För förbundet krävs det mycket bevis för att det ska kunna anmälas till disciplinnämnden.

– Det handlar om att samla tillräckligt mycket för att styrka en överträdelse av regelverket och då blir det disciplinära konsekvenser men där har vi inte varit i något annat ärende, säger Tobias Tibell.

 

Tobias Tibell, förbundsjurist, har tagit del av vår granskning.
Foto: Tobias Tibell

Blir det inte svårt för er att säkerställa att regelverket följs?

– Det är en utmaning absolut. Det handlar om att det sannolikt finns aktörer som vill kringgå och inte följa det, men vi tycker att för att verka som förmedlare på den svenska fotbollsmarknaden då har man ett krav på sig att vara seriös i den bemärkelsen att förhålla sig till de regler som gäller.

Det verkar svårt att komma åt de oregistrerade agenterna.

– Så kan det vara.

Julia Zigiotti, Fanny Lund och Jennifer Falk friades till slut av disciplinnämnden, de två senare med en varning.

Enligt våra uppgifter jobbar Aleksandar Ilijoski fortfarande som förmedlare. Tobias Tibell bekräftar att han själv blivit informerad om det och börjat tittat närmare på det.

Har du fått någon information om att han fortfarande är aktiv?

– Ja, det stämmer och det var en del i att jag skickade informationen till honom att han inte behörig att göra den här typen av uppdrag. Så jag har påtalat det för honom, ja.

Pågår det en utredning i nuläget?

– Vi tittar närmare på det såklart men vi står inte inför en anmälan till någon disciplinnämnd eller så, men vi tittar närmare på ärendet.

Aleksandar Ilijoski hävdar själv att han endast arbetat som scout.

– Det stämmer inte. Jag jobbar inte som agent, jag har varit scout.

Så du har inte haft kontakt med några spelare?

– Nej ingenting alls. Jag har bara varit ute och scoutat spelare, det har inte varit några pengar i det. Det har bara varit rent allmänt. Det har varit stora skriverier i onödan. Jag har bara varit ute och tittat och inget annat. Det är fel uppgifter du fått, säger han.

***

Tillbaka under strålkastarljuset i Stockholm. Om den 13-åriga talangen blir svensk fotbolls nästa framgångssaga återstår att se. Men han har ögonen på sig redan nu.

Emil Forsberg

William Kihlberg

Vendela Ögren