Det nya regelverket för fotbollsagenter skulle skydda spelare och klubbar.
Ett år efter införandet visar vår granskning en värld där oregistrerade agenter stoltserar med sitt arbete på Instagram – och ett förbund som inte kommer åt dem.

Mino Raiola har vuxit till att bli en av fotbollsvärldens mäktigaste agenter. Han lever ett liv i lyx med bostäder världen över och äger bland annat den forne gangsterbossen Al Capones gamla villa i Miami. Stallet av spelare innefattar bland annat stjärnspelare som Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Matthijs De ligt och Romelu Lukaku.

Men nu är Raiola bannlyst.

Fotbollsagenten Mino Raiola i sitt hem i Monaco 2017.
Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

För några veckor sedan stängde Fifa av honom fram till augusti och skälet är fortfarande okänt. I sommar väntas flera av Raiolas klienter byta klubbar och enligt Daily Mail handlar det om potentiella övergångar för över 5 miljarder kronor.

Även i den svenska agentbranschen cirkulerar tiotals miljoner kronor varje år.

SportExpressen kunde tidigare rapportera om hur agentkostnaderna i Sverige skenar i väg. Allsvenska klubbar lade ner minst 46 miljoner kronor på agentarvoden under 2018 – men går det att hålla ordning på vilka som tar en del av kakan?

I en annan del av fotbollsvärlden jobbar Gabriel Dikmen. Vi sitter i en hotellobby i Solna en fredagskväll, han ska snart vidare till Skytteholm och se en U19-match.

– Han var på väg att sluta, ville hem till Afrika. Då sa jag till honom, jag kommer kämpa, jag kommer ta dig till toppen. Jag har sett många, flera hundra division 3-matcher och aldrig sett de egenskaperna han besatt, säger han och rättar till silverkedjan som är virad flera varv runt handleden.

Gabriel har varit med under hela Buya Turays resa.
Foto: Vendela Ögren

Han pratar om sin karriärs största framgångssaga – Mohamed Buya Turay. När Dikmen fick höra om killen i Juventus IF i Västerås åkte han dagen efter, övertygad om att den här spelaren kommer gå hela vägen.

– Han hade ingen mat, hade ingenting där i Juventus, så jag var den som hela tiden fick köra från Stockholm på kvällarna. Med Ica-kassar och du vet ge honom pengar så han klarade sig. För mig var det att lyckas med någonting ingen trott på.

I dag har Buya Turay hunnit spruta in mål i Allsvenskan och varit iväg på ett kortare Europaäventyr. Gabriel Dikmen jobbar fortfarande med anfallaren.

Men du bär inte Ica-kassar längre?

– Nej nu är det han som får köpa till mig förhoppningsvis, säger Gabriel och skrattar.

Foto: Vendela Ögren

Det är bara det att Gabriel inte alls är någon agent när vi träffar honom. Åtminstone inte i Svenska fotbollförbundets mening, där han inte fanns registrerad som förmedlare. Han är inte ensam.

Nytt regelverk

15 juni 2018 trädde det nya regelverket för förmedlare i kraft. En förmedlare eller fotbollsagent är enligt förbundets tolkning en person som biträder en förening eller spelare i förhandlingar, introducerar en spelare till en förening eller på annat sätt skapar förutsättningar för en spelarövergång. Samma sak gäller om man introducerar en förening för en spelare.

Förbundsjuristen Tobias Tibell har varit med och utformat regelverket.
Foto: Vendela Ögren

Tiden innan införandet kunde vem som helst arbeta som agent. Efter Kalla faktas reportage om fotbollsagenter där ett hemligt agentnätverk avslöjades började SvFF jobba på ett nytt regelverk.

Nu behöver alla som vill jobba som fotbollsagent vara registrerade hos Svenska fotbollförbundet.

FAKTARUTA: För att bli registrerad krävs det att du har ett oklanderligt rykte, det vill säga inte vara dömd för ekonomisk, sexual- eller våldsbrottslighet. Att ha varit verksam utan att vara registrerad kan betraktas som att man inte har ett oklanderligt rykte. Du får även genomgå endagsutbildning och betala 10 000 kronor. När du är registrerad skrivs du upp på det öppna registret på förbundets hemsida. På så sätt kan spelare och föreningar ta del av vilka de kan jobba med.

Tobias Tibell, förbundsjurist, som arbetat med att ta fram regelverket beskrev det som ”en kvalitetsstämpel” i en intervju i Metro när det klubbades igenom.

***

Instagram har för många blivit ett skyltfönster och så även för fotbollsagenter. Ett sätt att marknadsföra sig. Men det är inte bara registrerade agenter som visar upp sina övergångar på det sociala nätverket. I vår undersökning hittar vi 14 fall där personerna som figurerar på bilder vid kontraktsskrivningar och spelarpresentationer, inte finns i förmedlarregistret.

Det finns en ventil i regelverket för när en utländsk spelare ska till Sverige och skriva avtal. Då behöver förmedlaren endast påbörja en registrering – men det är något som ingen förutom förbundet kan få insyn i.

Av de 14 fallen vi tittat närmare på är det ett specifikt som sticker ut. Det rör Hammarbys rekordförsäljning Kossonou Odilon. Ivorianen såldes till Club Brügge och enligt uppgifter till SportExpressen hamnar övergångssumman på en bra bit över 30 miljoner kronor.

När Odilon anlände till Hammarby lade han själv ut en bild på Instagram tillsammans med en person vid namn Marc Benson. I ett annat inlägg benämner Odilon Benson som: ”my father, my brother, my agent”.

Bilder från Odilons Instagram

– Jag är hans närmaste agent. Jag har tagit hand om den personliga biten, haft nära kontakt med Hammarby och ASEC (Mimosas, Odilons tidigare klubb), säger Benson själv.

Marc Benson jobbar tillsammans med den registrerade agenten Patrick Mörk och säger att de förhandlar tillsammans.

– Ja, vi förhandlar ihop jag och Patrick, säger han.

När vi förklarar att vi skriver om regelverket ändras Bensons roll i övergången.

Är du registrerad?

– Nej, det är jag inte utan det är ju Patrick som har den registreringen. Det är han som har skrivit under alla papper. Jag har mer skött den personliga biten med Odilon som hans rådgivare.

Hur ser din roll ut? Är du med i förhandlingar också?

– Nej, jag är hans rådgivare, Patrick kollar med mig vad jag tycker och tänker, men det är han som förhandlar med klubbarna. Vi lägger upp en plan, han skriver på och förhandlar med klubben och han dubbelkollar med mig och spelaren och vi ser till så att det blir bra och alla blir nöjda.

Några minuter efter samtalet med Marc Benson ringer agenten Patrick Mörk upp oss och förklarar att Marc Benson inte är någon agent.

– Det är väldigt odramatiskt eftersom jag är licensierad agent och Marc jobbar tillsammans med mig, och han har inte skrivit på ett enda papper någonstans. Han är ingen agent.

När vi når Hammarby IF:s sportchef Jesper Jansson och frågar vem som företrätt Odilon vid övergången till Hammarby uppger han att klubben har en relation till båda.

– Vi har diskuterat det med Patrick (Mörk) och ASEC i det här fallet, och Hammarby. Sen vet vi om att Marc är Odilons agent.

Marc har inte varit med i någon förhandling?

–  Jo men, Marc har ju varit med och introducerat, han har kontakt med spelaren liksom. Sen skulle jag väl kunna tänka mig att Odilon själv hävdar att Marc är hans agent.

Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Tobias Tibell säger att mycket handlar om att kunna bevisa huruvida någon varit involverad vid en övergång eller inte.

Foto: Vendela Ögren

– Om han utför vad vi definierar som förmedlararbete, då ska han vara registrerad hos oss. Det är inget snack om den saken. Sedan kan man säga att man rådgiver i någon mening i samband med avtalsförhandling och då får man ju ställa frågan “Vad är det din rådgivning har bestått i?” och sedan göra en bedömning i om han är att definiera som förmedlare i det han gör och då ska han ju registreras, det är inget snack om den saken, säger han.

Ett annat exempel är Admir Catovic som jobbar för agenten Michael Kallbäcks Neverland management. I sin biografi på Instagram uppger han att han är ”registered intermediary by the Swedish FA”, men han går inte att hitta i det befintliga registret för förmedlare.

Bilder från Admir Catovic och Neverland Managements Instagram

Catovic har två bilder på sitt Instagramkonto. På den ena står han tillsammans med Gianluca Curci och chefsscouten Mikael Hjelmberg vid övergången till Hammarby IF och skriver: ”Första övergången som förmedlare tillsammans med Michael Kallbäck”.

Den andra bilden är tillsammans med Jesper Florén och den sportsligt ansvarige Ado Sadzak vid övergången till Västerås SK och har bildtexten: ”Deal nummer 2”.

Bilderna har även postats på agenturens instagram.

Ado Sadzak uppger att det är Michael Kallbäck som är Jesper Floréns agent och att Admir Catovic inte varit med vid några förhandlingar.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt med honom. Han dök upp där och jag trodde att han var någon kompis till Jesper, säger han.

Även Hammarby IF:s sportchef Jesper Jansson säger att de inte har haft någon kontakt eller förhandlat med Catovic.

Bilder från Admir Catovic och Michael Kallbäcks Instagram.

Admir Catovic har själv avböjt från att kommentera bilderna, men hänvisat vidare till Michael Kallbäck.

– Jag kollade med förbundet om jag kunde skicka Admir på Curci, då sa de att det var okej för att registreringen var påbörjad. Förbundet vet att det var jag som gjorde allting, säger Kallbäck.

Förbundet har bekräftat Kallbäcks berättelse och sagt att det är helt okej att stå med på en bild.

– Det vi reglerar är de som utför förmedlararbete, de ska vara registrerade hos oss. Sen om det är personer som utger sig felaktigt för att ha varit inblandade i affärer som de faktiskt inte har varit involverade i, ja, det är ju såklart inte bra. Men det är ingenting som föranleder några disciplinära konsekvenser härifrån, säger Tobias Tibell.

***

Gabriel Dikmen rattar sin Porsche genom Solna i fredagsrusningen.
Foto: Vendela Ögren

I Solna sätter Gabriel Dikmen sig i sin Porsche och åker mot Skytteholm. Han berättar om hur han inte ens visste vad Facebook var förut, men att det är viktigt för den nya generationen med sociala medier som Instagram.

När vi svänger in på Skytteholm IP:s parkering pekar Gabriel och säger: ”Här krockade jag med Mohamed Bangura för någon vecka sedan.”
Foto: Vendela Ögren

– Det är bara yta. Jag visar inte upp när jag byter blöjor hemma, jag visar när mitt arbete går bra, säger han och kisar ut mot kvällssolen.

På läktaren framför mötet mellan Vasalund och BP U19 får han sällskap av flera bekanta. Det syns att det här inte är en ovanlig fredagskvällssyssla.

Brommapojkarnas Endreas Tesfai hängde inte med Vasalunds Ibrahim El Mezouaki i den här duellen.
Foto: Emil Forsberg

0–0 i halvtid och Gabriel reser sig från den kylslagna läktaren. Han har inga planer på att se andra halvlek och rör sig i stället mot en annan match på en intilliggande plan. Vi ställer en sista fråga.

Hur kommer det sig att du valt att inte registrera dig?

– Jag har anmält mig för registrering, egentligen är det inte så jätteaktuellt för mig i dagsläget, men jag kommer göra det. Men vi får se, kanske de slopar den helt plötsligt och så har jag betalat 25 000, jag vet inte.

Några veckor efter vår intervju har Gabriel Dikmen beslutat sig för att registrera sig och finns nu i registret för förmedlare.

Emil Forsberg
William Kihlberg
Vendela Ögren