Så säger generaldirektören om spelproblemens framtid

"Utvecklingen är problematisk"

Foto: Folkhälsomyndigheten
Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten berättar att de kommer att hjälpa kommuner och landsting efter årsskiftet.

– Vi har tagit fram kunskapsunderlag som kommunerna kan ta del av, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Johan Carlson berättar att myndigheten inte jobbar direkt mot allmänheten och enstaka personer gällande spelmissbruk. Myndighetens uppdrag är i stället att arbeta övergripande, för att se hur vissa problem växer eller försvinner.
Riksdagen beslutade att kommun och landsting får ett tydligare ansvar för spelproblem efter årsskiftet 2018. Så här säger Johan Carlson om det:


– Jag tycker beslutet är bra, man inser att spelmissbruk i många avseenden kan jämföras med alkohol- och andra missbruk. Spelmissbruk är något man är fast i och ofta har problem att ta sig ut ur själv.

Hur ser du på att 90 procent av de 220 svarande
kommunerna uppgav att de saknar kunskap?

– Kommunerna har inte haft något ansvar tidigare, då är det inte konstigt att man inte satsat eller satt sig in i problemet. En del kommuner har jobbat med frågorna ändå.

Johan Carlson berättar hur arbetet med kommun och landsting kommer se ut. 

– Vi kommer jobba med kunskapsframtagning på området, fortsätta göra studier och se hur problemen är. Sedan ska vi försöka ta fram känd kunskap från andra länder eller från Sverige. Det återstår att se hur vi kommer arbeta rent praktiskt, även hur mycket pengar vi får från statsbudgeten. Men vi kommer att förmedla kunskap. 

Johan Carlson ger sin syn på ökningen av spel på internet.

– Utvecklingen är problematisk, väldigt många sajter är utländska sajter. Där saknar vi tillgång eller kommunikation trots att de riktar sig till svenska spelare med svenska texter.
De arbetar inte alltid målmedvetet mot spelmissbruk som exempelvis Svenska spel gör.

Skulle du säga att de utländska sajterna är en av anledningarna
till att spelandet har ökat så kraftigt de senaste åren?


– Ja, min bestämda uppfattning är att lättillgängligt spel där man inte tar något ansvar för spelmissbruk och hanterar de frågorna innebär naturligtvis större utmaningar. Det är en av anledningarna till att spelproblemen ökat, säger Johan Carlsson.

 

By:

Läs mer: