Allsvenska laget med flest dömda spelare

Efter en granskning av Allsvenskans alla 459 spelare står det klart att 4% av dem är dömda för brott. Hos övriga befolkning är siffran 1,9%. Topplaget Östersund har fyra dömda spelare i sitt lag, vilket är flest tillsammans med Kalmar FF.

– Vad jag vet har vi en som begått brott under tiden i laget, säger press- och medieansvarige Patrick Sjöö.

Östersunds FK jobbar enligt honom kontinuerligt med värdegrundsfrågor. Många av spelarna kommer heller inte från Sverige vilket gör det viktigt att de från början lär sig vad som är okej att göra i Sverige och inte.

– Vi hade en engelsk målvakt som åkte dit för rattfylla under tiden han var i laget. Gränsen för rattfylla är lägre här än i England så han visste inte att det räknades, säger Patrick Sjöö.

Samtidigt betonar han att en spelare inte kan skylla på att han inte visste vad som gällde. Det är spelarens ansvar när han kommer till laget att förstå vad som gäller. Östersunds FK dömer inte nya spelare om de tidigare har ett prick i registret. Är det en bra spelare så får personen en ny chans hos dem.

– Vi berättar för dem vad som gäller och om vår värdegrund. De spelarna har då lämnat det bakom sig och många säger att Östersund var räddningen för dem, säger han.

Unga spelare är en grupp som kan begå brottsliga handlingar som inte kommer till rättsväsendets kännedom, till exempel fortkörning.

– Det händer att folk ringer in och berättar om en spelare kör för fort och då får vi ta det direkt. Vi har en ständig dialog med våra spelare om värdegrunden och att de är offentliga personer. Det spelar ingen roll om de inte blir dömda, vi vill inte att de ska göra något brott.

Har ni pratat något om #metoo?

– Ja, det ingår i klubbens värdegrund och överhuvudtaget hur man ska bete sig. Det var en spelare i Allsvenskan som var åtalad för våldtäkt, varpå någon ifrågasatt om han verkligen gjort det. Ett par av våra spelare hade gillat det inlägget, varpå ledningen gick i taket och fick prata med de som gillat det en och en, säger Patrick Sjöö.

By:

Läs mer: