90-talister – flest dömda för cannabisbrott

Mer än en tredjedel av narkotikabrotten, begås av unga vuxna och cannabis är den vanligaste drogen.

– När man är ung så provar man mycket nytt, framför allt cannabis, säger Lisa.

Under förra året, 2016, fastställdes totalt 136 domar, som rör narkotikabrott, i Sundsvalls tingsrätt. Domarna hör till områdena Sundsvall, Timrå och Ånge. De flesta av dem tilltalade är födda mellan åren 1990-1999. I dag är dessa människor mellan 18 och 27 år gamla. Nästan hälften av antalet droger som de tilltalade dömts för är cannabis. En av de dömda är en kvinna som har använt cannabis sedan några år tillbaka. Hon är i dag 26 år men har i övrigt angett att hon vill vara anonym. Vi kallar henne för Lisa. Enligt henne ska hon aldrig bruka narkotika igen.

– När jag blev dömd för narkotikabrott slutade jag använda droger, utan någon behandlingsplan. Man gör det bara, det är ju förbjudet att använda cannabis så själva lagen vill jag följa.

Sedan två år tillbaka jobbar Lisa heltid och sedan cirka tio år tillbaka lever hon ihop med sin sambo. När hon blev gripen för narkotikabrott så berättade hon för alla i sin omgivning vad som hade hänt.

– Jag är väldigt öppen och det finns ingen anledning att ljuga för till exempel polisen när alla bevis visade att jag gjorde ett brott. Mina föräldrar blev lite förbannade, vilket jag förstår. De vill ju skydda en från allt dåligt. Men det skönaste var att berätta för mitt jobb som tog det bra. Det var fantastiskt.

Personen på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Matilda Fors

Ungdomars syn på risker med cannabisanvändning har förändrats. Det visar den europeiska skolundersökningen ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, 2015) som sett attitydförändringar hos skolelever i årskurs 9. Andelen svenska ungdomar, som tycker att det är stor risk att använda cannabis, är färre i dag än för 20 år sedan. Andelen har halverats under perioden 1995 till 2015.

– Jag tror att många unga människor har en positivare syn på cannabisanvändning i dag än vad våra föräldrar hade när de var i 20-årsåldern, säger Lisa.

– Attityden till droger, framför allt cannabis, är mer liberal bland unga vuxna än bland äldre. När man blir äldre och exempelvis skaffar barn så förändras attityden, säger Per Johansson, generalsekreterare RNS (Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle).

  • Siffrorna visar hur ofta drogen förekommer i domarna. Grafik: Infogram

Attityden till cannabis har förändrats, vilket satte igång debatten om legalisering av cannabis för några år sedan. Det är något som Per Johansson, tycker är en onödig diskussion.

– Det är löjligt att man ens tar upp det. Vi lever i en demokrati och följer därför den politiska lagen. Cannabis skadar hjärnan och det är ju därför det är förbjudet.

Gällande cannabisanvändningen så ligger det europeiska snittet, på andel av befolkningen över 15 år som brukar cannabis, på 6,8 procent. I Nederländerna där cannabis är lagligt är 5,4 procent brukare och i Portugal som också legaliserat är siffran 3,1 procent. Det visar statistik för 2016, gjord av FN-organet UNODC. I Sverige där cannabisbruk är förbjudet, ligger siffran på 3 procent, enligt Folkhälsomyndigheten, 2016. Per Johansson tycker inte att en legalisering av cannabis är rätt väg att gå för att minska droganvändandet.

– Det främsta är att se till att ungdomar inte börjar med droger. Det är ingen katastrof när en ungdom brukar cannabis en eller två gånger, men vi måste se till att de inte hamnar där från första början. Det fungerar inte att bara ge information om droger och hur farligt det är, utan vi måste förtydliga nolltoleransen mot droger. 

Per Johansson fortsätter: 

Per Johansson, generalsekretare RNS. Foto: RNS

– Exempelvis så arbetar vi ute på skolorna där de unga människorna befinner sig. Vi är tydliga med nolltoleransen och erbjuder fria drogtester för att just hitta dessa droganvändare.

Lisa däremot, tycker att drogen ska legaliseras.

– Jag tycker att cannabis ska legaliseras eftersom det kan användas som medicinering i vissa fall. Jag tror att nolltoleransen mot just cannabis beror på okunskap bland människor. Det enda vi ser är det farliga med det. Det är minst lika farligt som alkohol, så jag tänker att det borde säljas som på bolaget med en viss åldersgräns, säger Lisa.

 

By:

Läs mer: