Sjuksköterska IVO-anmäls efter strypgrepp på patient | Nyhetssvallet

Sjuksköterska IVO-anmäls efter strypgrepp på patient

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) upprättade i onsdags en anmälan hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd gällande en incident i april 2020 där en sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus tagit strypgrepp på en patient. Det råder skilda meningar om varför incidenten ägde rum och sjukhusets potentiella brister har tagits upp som möjliga orsaker.

 

Mannen i fråga, som är i 50-årsåldern, hade då incidenten inträffade jobbat på sjukhuset i ett knappt år. Enligt en anmälan som inkommit till IVO, anställdas vittnesmål samt mannens egen utsago framgår det att sjuksköterskan och patienten i fråga haft en ordväxling gällande patientens medicinering. Samtalet eskalerade till den punkt att patienten blivit uppvarvad och upprörd varefter sjukvårdaren försökt leda in patienten i ett rum och då blivit knuffad av denne. 

Övrig personal kom för att hjälpa sjuksköterskan och under tiden som fyra skötare höll patienten i ett säkert grepp tog sjuksköterskan strypgrepp om patienten och släppte först när patienten kommit in på ett rum och kunde avskiljas. 

 

Samtliga skötare som närvarade menade efteråt att strypgreppet inte var nödvändigt då patienten inte varit hotfull eller utåtagerande, dessutom uppfattade flera skötare att patienten under ingripandet inte fick luft. Patienten uttryckte under dagarna efter incidenten ömhet runt luftstrupen men hade ingen tydlig svullnad eller rodnad.

Sjuksköterskans närmaste chef gör bedömningen att han utför sina arbetsuppgifter på ett kompetent och patientsäkert sätt, verksamhetschefen bedömer även detta som en engångshändelse och att risken för att det ska upprepas är obefintlig.

150622 Sundsvalls sjukhus
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Personalbrist och otillräcklig utbildning?

 

Sedan 2019 har mannen varit anställd vid Sundsvalls sjukhus som sjuksköterska och arbetat med vuxna patienter dömda till psykiatrisk tvångsvård. I mars 2020 flyttades även vissa patienter med missbruks- och beroendeproblematik till sjuksköterskans avdelning. Problemet med detta är enligt anmälan att de anställda på den avdelningen inte har samma vana att vårda missbruks- och beroendegruppen. Anna-Karin Drewsen, verksamhetschef för avdelningen där den berörda sjuksköterskan jobbade, menar däremot att avdelningens personal haft tillräcklig erfarenhet med den nya gruppen patienter och att detta inte borde ha utgjort ett problem.

– När det blir brist på sjuksköterskor hyr vi in dem från annat håll. Detta har emellertid inte inneburit något problem, om vi ser att någon inte har den kompetensen som behövs avslutar vi helt enkelt den personens anställning.

Anledningen till denna flytt berodde enligt anmälan på personalbrist och bristen på sjuksköterskor. Anna-Karin tillägger att avdelningen som patienterna flyttades från tillfälligt skulle byggas om till en transitavdelning för personer som misstänktes vara smittade med covid-19. 

 

Sjuksköterskan har en yrkeserfarenhet på nästan 30 år och hans arbetssätt har formats av ett högt säkerhetstänk. Han menade att händelsen berodde på flera olika faktorer, något arbetsgivaren intygat. Den största anledningen var att han inte visste att aktuellt grepp inte får användas på patienter, något som beror på att han på grund av coronapandemin inte fått en utbildning i Resima, resurser i möte med aggression.

Enligt dåvarande enhetschef Theresa Nordström åtgärdades detta när coronasituationen lugnade ner sig. Sjuksköterskan försäkrade att händelsen inte skulle komma att upprepas med tanke på att han lärt sig att det aktuella greppet inte ska användas.

 

IVO befarar trots detta att sjuksköterskan på grund av olämplighet inte kommer att kunna utöva sitt yrke på ett tillfredsställande sätt. IVO yrkar därför att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutar om en treårig prövoperiod då sjuksköterskan får tillsyn för att säkerställa att denne i framtiden utför sitt jobb på ett korrekt sätt. Mannen har sedan en tid tillbaka valt att avsluta sin anställning på Sundsvalls sjukhus.

 

 

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter