Lång kö till hörselvården – ”liknas vid att ha huvudet i en fläkttrumma” | Nyhetssvallet

Lång kö till hörselvården – ”liknas vid att ha huvudet i en fläkttrumma”

Sjukhuset i Sundsvall
Fotograf: Anneli Egland

I Sverige finns ungefär 25 000 vuxna med kraftig hörselnedsättning. Tiden innan man får göra hörseltest är åtta till nio månader lång, som minst. Det är en brist av audionomer och det orsakar förseningar.  

Många med hörselnedsättning undviker att testa sin hörsel eller be om hjälpmedel. Några anledningar till det är att man tror det är skam i att inte höra ordentligt eller ekonomiska skäl, då man inte har råd med hjälpmedel men framför allt på grund av den långa väntetiden. Det kan ta upp till åtta eller nio månader innan man får göra ett hörselprov eller prova ut hörapparater.

– Jag har svårt att säga vad allmänna åsikten från HRF är, då min regelbundna kontakt med medlemmar försvunnit i och med pandemin. Men jag har fått höra av medlemmar att väntetiden är alldeles för lång, säger Majlis Fanqvist som är sekreterare på HRF Sundsvall/Timrå.

Hörselskadades riksförbund

HRF i Sundsvall/Timrå försöker hjälpa personer genom att bidra med kunskap  och för den som misstänker en hörselnedsättning erbjuder man en första kontroll av hörseln genom ett enklare hörseltest i HRF lokal, Sundsvall. Därefter blir man tipsad om man verkligen behöver besöka hörcentralen för ett mer avancerat hörselprov. 

– Vi har haft problem med att nå ut till folk. Idag är det ingen som har bokat en tid för hörselprov exempelvis, så vi funderar på en lösning där vi reser ut i stället för att personerna anländer till oss. Säger Åsa Sjögren, ordförande på HRF Sundsvall/Timrå.

Man får ofta skriva sin egen vårdbegäran eller en läkarremiss för att prova hjälpmedel, väntetiden till Sundsvalls Hörcentral är ungefär sju månader för ett första besök enligt Niklas Bergman, enhetschef på ögon och hörselvård. Att få sin hörapparat kan ta ungefär en månad efter besöket, då man samtidigt beställer och formger sina hjälpmedel.

Cochleaimplantat

Men att få CI är annorlunda, då man oftast har hjälpmedel sen tidigare och man får då göra en CI-utredning i stället för ett besök. Hörcentralen jobbar med att personer som har hörapparat, ska få kortare väntetid men annars är väntetiden detsamma. Man nämner att bristen på audionomer gör att väntetiden blir lång, beroende på var i Sverige du bor kan det bli längre eller kortare tid än åtta till nio månader innan du får göra ditt besök.

– Ja precis, det är audionombrist. Vi har inte på flera år lyckats tillsätta alla tjänster som finns, säger Niklas.

Konsekvenser av för lång väntan

Många personer berörs då det finns ungefär 25 000 vuxna med grav hörselnedsättning och utöver det finns även personer med lätt, måttlig, mycket och ensidig hörselnedsättning också. Konsekvenserna av att vänta är man hör inte, sociala livet blir drabbat, risken för utmattning och psykisk ohälsa ökar. Jobb eller studier kan även påverkas, som i sin tur gör den ekonomiska tryggheten blir instabil. 

– Mina hörapparater är utslitna, de ger ett konstant ljud som kan liknas vid att ha huvudet i en fläkttrumma. Sökte hjälp i augusti men har fortfarande inte fått någon hjälp från Västmanland. Konsekvensen av att vänta är att jag inte får höra bra, säger Desiree Andersen.

En gemensam åsikt som många delar i diskussionsgrupper för personer med hörselproblem är att livet går vidare, det stannar inte upp i väntan på hörselmötet eller för att tekniken inte håller måttet. Många pressar och stressar sig själv till att höra i alla situationer med förhoppning om att undvika utmattning som resultat.  Lars N Böös från Sundsvall diskuterade även konsekvenserna. 

– En annan konsekvens av lång väntetid är vårdgaranti, det innebär att man ska ha blivit hjälpt inom tre månader. Men oftast är det ett möte för att få veta att det blir ett möte framöver, berättar Lars.

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter