Orientering i djupsnö på Södra berget
SUNDSVALLFörsta deltävlingen av den årliga vintercupen i orientering tog plats på Södra Berget igår. Med en temperatur på -10 och ett snödjup på 25 cm var förutsättningarna för orientering minst sagt annorlunda. Ändå är engagemanget hos arrangörerna stort och intresset bland deltagarna onekligen högt.
Vintercupen är ett evenemang organiserat av Sundsvalls Orienteringsklubb bestående av totalt sju stycken deltävlingar där varje deltävling är unik. Samtliga lopp består av tre olika banor, 2 km, 4 km, 6 km med en gemensam start på sprintkartor eller i stadsnära områden i Sundsvalls- området. Igår när den första tävlingen gick av stapeln på Södra Berget deltog tio stycken på 10 km banan, fyra stycken på 4 km banan och ytterligare fyra stycken tog sig an 6 km banan.
Trots kylan och mängden snö så var engagemanget stort
Vintercupen anordnas varje år där alla möjliga åldrar deltar. Vanligtvis brukar det vara mellan 30-40 deltagare men idag dök något färre upp där temperaturen och mängden snö förmodligen hade en inverkan på antalet deltagare. Kylan och djupsnön hindrade däremot inte de 18 tappra deltagare som ställde upp från att ge sig ut i skogen. För organisatörerna betyder det mycket att aktiviteten lockar till orientering även fast det inte är säsong för det.
— Det bästa med tävlingarna är när vi får uppskattning för det vi håller på med. När folk kommer dit och tycker att det är roligt. Att de är glada även fast de har fått kämpa i djupsnö.
Och man får ett tack från dem efteråt säger arrangören Lars Holmquist, som har hållit på med orientering i över 50 år.
Det arrangeras för att hålla orienteringen vid liv även under det mörka och kalla tiderna vi har.
Syftet bakom Vintercupen menar Lars Holmquist är att hålla igång orienteringen även under vintern. Att det normalt sett inte är säsong för orientering ser han inte som ett problem.
— Utmaningen under vintrarna är ju att det är så mycket snö så vi måste lägga tävlingarna mer i stadsmiljöer. Idag vart det lite extra tufft eftersom jag inte hade räknat med att den här nysnön skulle komma. Det går ju att pulsa i snön när det är ett par decimeter men blir det för mycket så blir det väldigt jobbigt . Men det är ju bra träning det också, säger Lars Holmquist.