Historiska gruppspelet – allt nästan klart | Nyhetssvallet

Historiska gruppspelet – allt nästan klart

EuropaSäsongens Champions League gruppspel avslutades under onsdagskvällen. Nästan iallafall. Snökaos i Bergamo gjorde att matchen mellan Atalanta och Villareal fick skjutas upp. Resterande matcher bjöd på högklassig kvalitet, skrällar och jobbiga konstateranden.

Grupp E

Det jobbiga konstaterandet

Bayern München-Barcelona 3-0

Tyskarna tog emot ett vad som i efterhand beskrivs vara ett förvirrat och identitetslöst Barcelona. Att siffrorna efter matchen ”bara” skrevs till 3-0 får Xavis mannar åka hem till Spanien med någon form av värdighet kvar. Det tidiga 10-talets suveräner missade slutspel i Champions League för första gången på 21 år till följd av deras tredjeplats i gruppen. Som att det inte vore nog med smällar så fick bortalaget se sin ordinarie vänsterback Jordi Alba utgå skadad i den första halvleken. Bayerns mål gjordes av Thomas Müller, Leroy Sané och Jamal Musiala. Segern innebär för Bayern 2021/22 årgång att som blott tionde lag i turneringens historia gå rent i gruppen. Detta gjorde man senast säsongen 2019/20.

Benfica-Dynamo Kyiv 2-0

I Portugal gjorde Benfica vad som krävdes av dem. En vinst för att gå om Barca i tabellen och knipa andraplatsen var precis det som levererades. Yaremchuk höll sig framme efter 16 spelade minuter och satte 1-0. Sex minuter senare var det dags igen. Gilberto Junior kunde avsluta i målets bortre gavel efter att ha blivit framspelad av en Dynamo-spelare. 2-0 blev slutresultatet och Benfica gör nu Sporting sällskap i slutspelet. Matchen kunde däremot tagit en annan vändning då Dynamo Kyivs Tsygankov i den 7 minuten fick ett helt öppet mål. Istället stod han för en av säsongens hittills värsta missar och fick se sitt skott passera över ribban.

Grupp F

Atalanta-Villareal

Framflyttad på grund av snökaos. Första matchen sedan 2013 som får skjutas upp av denna anledning.

Manchester United-Young Boys 1-1

Det var United där man vilade i princip hela den ordinarie startelvan med undantag för ytterbackarna. Svenske Anthony Elanga gjorde debut från start i sammanhanget och kunde se sitt United ta ledningen efter en halvakrobatisk aktion underskriven Mason Greenwood. I slutet av den första halvleken kom kallduschen för den engelska klubben då Fabian Rieder kvitterade med ett vackert skruvat avslut. Ett ovanligt målvaktsbyte skedde i matchen. Tom Heaton byttes in istället för Dean Henderson utan att den sistnämnde råkat ut för någon skada. Detta innebar Heatons debut för United som han fostrades i under mitten på 00-talet.  Slutresultatet påverkade inte utgången i gruppen på något sätt utan United är vidare som gruppetta och Young Boys parkerar sist.

Grupp G

Salzburg-Sevilla 1-0

Spanjorerna var ute efter en seger för avancemang. Istället fick de lämna Österrike med en förlust. Det var Salzburgs unga trupp som tog ledningen i början av den andra halvleken. Därefter började bortalagets jakt på kvitteringen. Ett rött kort senare på Joan Jordán fick Sevillas anstormning att avta. Salzburgs vinst innebär en andraplats och Julien Lopetegui får fortsätta leda sitt lag i Europa League.

Wolfsburg-Lille 1-3

De franska gruppettorna ställdes mot gruppens fjärdeplacerade Wolfsburg. En fin prestation av bortalagets Ikoné bäddade för ledningsmålet efter dryga kvarten. Lille gick upp i en 3-0 ledning innan tyskarna fastställde slutresultatet i den 89 minuten. 1-3 innebär ingen förändring för något ut av lagen tabellmässigt.

Grupp H

Juventus-Malmö FF 1-0

Kampen om förstaplatsen mellan Juventus och Chelsea blev högdramatisk i de respektive matcherna. På plats i Turin tog Juventus en tidig ledning efter att Kean nickat in ett läckert inlägg av Bernadeschi. Därefter kontrollerade italienarna matchen och avvaktade sedan på resultatet i Ryssland skulle gynna dem. Efter slutsignal utbröt högljudda glädjescener på arena då det konstaterades att Juventus vunnit gruppen före Chelsea. Malmö FF får se sig utslagna för denna gång, Champions League-hösten bidrog med sportslig utveckling och ett rejält klirr i kassan

Zenit-Chelsea 3-3

Omgångens match! Chelsea tog ledningen i den 2 spelminuten genom tysken Timo Werner. Innan halvtidspausen hade Zenit vänt på steken och både kvitterat samt gått upp i ledning. 60 minuter efter första målet klev Lukaku fram, matchen var än en gång i ett likaläge. Det dröjde till den 85 matchminuten innan målet kom som såg ut att bli Chelsea återerövring av förstaplasten i gruppen. Klockan hann ticka upp till 90 och mer än hälften av de sex tilläggsminuterna passerade. Då höll sig hemmalagets Magomed Ozdoev framme med ett resolut avslut. Kvitteringen var ett faktum. Chelsea tappade greppet om förstaplaceringen som gick till Juventus i och med det oavgjorda resultatet i Sankt Petersburg.

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter Sport