Utredaren: Bella borde ha fått en förskoleplats tidigare

Trots flera kontakter med kommunen fick Bella ingen förskoleplats som passade hennes behov. Det dröjde drygt ett år innan en plats hittades.
– Med facit i hand kan man tycka att processen kunde ha gått snabbare, säger utredare Ove Lundberg.

Hanna Bengtson tog kontakt med kommunen i mars 2015 för att hitta en lösning för dottern Bellas förskolegång inför hösten, då det inte fungerade på den dåvarande förskolan. Trots det stod hon fortfarande utan fungerande förskoleplats när hösten kom.

– Vi borde ha tryckt på i tid. Vi hade möten och diskussioner, men borde snabbare ha kommit fram till det bra möte vi hade med verksamhetschef för elevhälsan, läkare och vårdnadshavare, säger Ove Lundberg, utredare på Sundsvalls kommun.

Läs också: Bella, 4 år, har svåra allergier – kunde inte börja på förskolan

Bella har en svår pälsdjursallergi som gör att hon inte kan leka med barn som äger pälsdjur. Om hon gör det får hon kliande eksem och kan inte sova på nätterna. Hon är därför i behov av en förskoleplats där hon inte kommer i kontakt med detta.

– Utifrån de förutsättningar de har på en förskola får vi hela tiden fundera på hur vi löser det på bästa sätt. Det säger sig ju självt att har vi en förskola där väldigt många barn har katter, hundar och hästar då blir det problem, då blir det svårt, säger Ove Lundberg.

Ove Lundberg har ingen uppfattning om hur stort problemet är, men vet att många barn i Sundsvalls kommun har allergier av olika slag.

När ingenting hände på kommunen tog Hanna Bengtson till slut saken i egna händer och kontaktade självständigt en förskola hon trodde kunde passa.

– Jag kan hålla med om att det tog väldigt lång tid. Det kan bero på att en helt allergisanerad förskola krävdes och det sa kommunen att det kan vi inte ordna, men vi kan ordna det så bra som det bara går, säger Ove Lundberg.

Det är något som Hanna Bengtson inte håller med om. Hon menar att det som önskades var en avdelning utan pälsdjur.

I april 2016 började Bella på förskolan Vreten som i dagsläget fungerar bra.

– Till slut hittade familjen en lösning och det är ju bättre sent än aldrig, men jag hålla med om att det borde gått snabbare, säger Ove Lundberg.

Har du upplevt liknande problem på förskolan?
Hör av dig till oss: jenvicmin15@gmail.com