Bella, 4 år, har svåra allergier – kunde inte börja på förskolan

Bella kan inte leka med barn som har pälsdjur hemma utan att få allergiska reaktioner.

När Bella var tre år fick hon börja på en förskola som inte gav henne allergiska besvär. En förskola som mamma Hanna Bengtson hittade utan kommunens hjälp.
– Vi hade gjort annorlunda om vi hade haft möjlighet att välja, säger hon.

För drygt ett år sedan hittade Bellas föräldrar en förskola där hon kan gå utan att hon reagerar med allergiska symptom. Tidigare har Hanna Bengtson varit föräldraledig på halvtid och barnen har sedan varit hemma med sin mormor två dagar i veckan.

– Jag försöker se det positiva. Vi har fått vara hemma tillsammans länge. Jag känner mig däremot bitter över att föräldradagarna har fått tagit slut på det här sättet, jag hade velat spara dem på ett annat sätt, säger Hanna Bengtson.

Läs också: Utredaren: Bella borde ha fått en förskoleplats tidigare

Från och med att ett barn fyllt ett år ska barnet enligt skollagen erbjudas förskoleplats i den omfattning som behövs utifrån föräldrarnas situation. Barn som har föräldrar som är hemma med yngre syskon ska också erbjudas en plats om minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan. Barn ska också få det stöd det behöver utifrån sina individuella behov.

Ann Catrin Bjurestam är verksamhetschef för södra förskoleområdet i Sundsvalls kommun sedan februari 2017.

– Alla barn är välkomna på förskolan och vi ska sedan anpassa oss efter deras behov för att skapa en trygg miljö för såväl barn som föräldrar. Jag tycker det låter märkligt att en förälder ska behöva hålla sitt barn hemma för att det inte fungerar, för så ska det inte behöva vara, säger hon.

Hanna Bengtsons barn är alla tre allergiska. Bella, lillebror Malcom, tre år, och lillasyster Alexia, nio månader. De har flera matallergier och Bella är även allergisk mot pälsdjur.

Som mamma får Hanna Bengtson ofta frågan om hennes barn får livshotande reaktioner av allergierna. Eftersom att det inte är så upplever hon att allergierna inte tas på lika stort allvar.

– Nej, det är klart, Bella dör inte, men hon får symptom i en vecka. Hon får snabba reaktioner i form av klåda i halsen, ont i magen, hon kaskadkräks och ögon och näsa rinner. Därefter kommer eksemen över hela kroppen som kliar och håller henne vaken om nätterna. Så visst, hon dör inte, tack och lov, men ett misstag påverkar hennes hälsa och välbefinnande avsevärt, säger Hanna Bengtson.

”Ringer telefonen när barnen är på förskolan blir jag alltid orolig och tänker att de har fått i sig något.”

Familjen har tidigare testat två förskolor där de inte har fungerat, med antingen maten eller att barn på förskolan har pälsdjur hemma.

I dag går de två äldsta barnen på förskolan Vreten i Nacksta. I nuläget går det inga barn som äger pälsdjur på avdelningen och därför går det bra. Det är en förskola som Hanna Bengtson har hittat och kontaktat själv, utan kommunens hjälp.

– Jag har haft turen att mina barn tycker väldigt mycket om att vara hemma. Visserligen så sade Bella, när vi fick brevet att hon hade fått plats, ”Åh, tack mamma”. Så hon hade ju ändå längtat, säger hon.

Avdelningen som Bella och Malcom går på har anpassat sig för barn med allergier. Därför serveras det flera olika maträtter och extra resurser läggs på städning.

– Vi ser till exempel till att barnen tvättar händerna direkt efter maten och inte tar i någonting på vägen. Det har blivit naturligt för oss, säger Monica Westling, förskollärare.

Monica Westling tycker att personalen får bra stöd av förskolechefen för att hjälpa barn med allergier.

Trots förskolans arbete påpekar Hanna Bengtson att gränsen hela tiden är fin, till att det inte fungerar.

– Även om det går bra för Bella just nu betyder det inte att det gör det nästa termin eller den dag några familjer väljer att skaffa djur. Hon har inga garantier vilket hon skulle haft på ett annat sätt på en allergianpassad förskola, säger hon.


Har du upplevt liknande problem på förskolan?
Hör av dig till oss: jenvicmin15@gmail.com