Podcastens lyssnare fick vänta i fem månader på ett besök hos en psykolog medan andra upplevdes vara för friska för att få hjälp. Då valde podd-duon att rekommendera tjänsten Kry.se – trots de omdebatterade kostnaderna. 

– Det är svårt att inte se den enskilde personens behov, när du vet att den kan få träffa en psykolog hos Kry inom två timmar, säger kvinnorna bakom poddcasten.

Under 2018 satsade nätläkarbolaget Kry på att anställa psykologer. Något som många profiler i sociala medier valde att göra reklam för. En av Sveriges största poddcaster, som tar upp ämnen om psykisk ohälsa, valde att samarbeta med nätläkarbolaget när deras lyssnare upplevde att sjukvården svek.

Podd-duon blir dagligen kontaktade av människor som mår dåligt. Flera lyssnare har berättat att de upplevdes vara för friska för att få hjälp, men så pass sjuka att det påverkade deras vardagliga liv. 

– Man måste i första hand hjälpa de med svår psykisk ohälsa, vilket är fullt förståeligt. Men vart ska alla vända sig som mår dåligt men inte “tillräckligt dåligt” för psykiatrin? säger podd-duon.

Samarbetet med nätläkarbolaget togs emot positivt från lyssnarna och många berättade att de vågade söka hjälp för första gången.

– Vi har många gånger känt att allt som sänker trösklarna till att söka hjälp behövs. Bara en sådan sak som social ångest, där steget att lyfta på telefonen är så stort. Det steget blir mindre om man kan sitta i soffan hemma, berättar kvinnorna bakom poddcasten.

Podd-duon har varit medvetna om debatten kring Krys marknadsföring, och kostnaden för nätläkarbolagen. Men att kunna hjälpa människor som mår dåligt och är i behov av hjälp har varit viktigare för dem.

Det är människor som är helt förtvivlade och som gjort allt i sin makt för att få hjälp. Jag tror att vem som helst skulle tycka att det vore inhumant att börja diskutera primärvården med en sån person

LÄS MER: Kostnaden för nätläkare ökar – inga färre fysiska vårdbesök

Kvinnorna bakom poddcasten anser att den nuvarande sjukvården gör att flera känner sig exkluderade och inte vågar söka hjälp. De menar att det uppenbarligen finns ett behov av en digital vårdtjänst.

– Det är människor som är helt förtvivlade och som gjort allt i sin makt för att få hjälp.  Det är svårt att inte se den enskilde personens behov, när du vet att den kan få träffa en psykolog hos ett nätläkarbolag inom två timmar, som annars skulle behövt vänta i fem månader. Jag tror att vem som helst skulle tycka att det vore inhumant att börja diskutera primärvården med en sån person, säger podd-duon.

De vanligaste väntetiderna hos en psykiatrimottagning är 9 till 13 veckor. På fyra ställen i landet är väntetiden längre än 13 veckor, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

I och med diskussionen om nätläkare, hur ser ni på den omdiskuterade kostnadsfrågan? 

– Vi tar fortfarande ställning i att om folk kan bli hjälpta så är det värt det. Vad kostar det samhället i längden om de här personerna kanske blir hjälpta av 2-3 samtal på Kry. Om de inte får den hjälpen, vad kommer det kosta skattebetalarna i längden? 

Poddcasten har valt att inte namnges.

LÄS MER: Influencers gjorde reklam för nätläkare – visste inte om kostnaderna

Det här är den tredje delen i artikelserien #GratisOchDyr om nätläkare. I nästa artikel pratar vi om hur nätläkare riskerar att användas som 1177 Vårdguiden.

Amanda Rubensson
Kajsa Sjödin
Emil Lindqvist