Nätläkare marknadsförs som gratis och smidiga att använda av samarbetspartners i sociala medier. Flera av dem uppger att de inte blev informerade om vad tjänsterna egentligen kostar sjukvården.
– Vid tillfället var vårdappar fortfarande väldigt nya och jag gick på skönsången, skriver en person som gjort ett sponsrat inlägg för ett nätläkarbolag.
– Ladda ned appen Kry, och testa hur enkelt och smidigt allt är så kommer ni vara hooked sen!
– Man kan kontakta Kry vart man än är. I hängmattan, i Thailand, i bastun.
– Jag skulle rekommendera alla att ladda ned Kry, det är så himla skönt att ha den i telefonen.
– Vet ni vad det bästa med hela det här är? Att det är gratis hos Kry, att förnya sina preventivmedel.
Så låter det när influencers gör reklam för nätläkarbolaget Kry i sociala medier. Nätläkarbesök marknadsförs som gratis, men det är regioner och hälsocentraler som står för kostnaden.
LÄS MER: Kostnaden för nätläkare ökar
Att göra reklam med hjälp av influencers har blivit allt mer populärt, och för nätläkarbolagen är det inget undantag.
Vi skickade ut anonyma enkäter till ungefär 100 personer, som har gjort sponsrade inlägg för Kry, Doktor.se och Min doktor, varav 22 gav återkoppling. Av dem svarade 13 att de inte hade blivit informerade om vad ett nätläkarsamtal kostar för regionerna. Nio av dem som inte blev informerade svarade att de inte heller visste om kostnaden sedan tidigare.
Tre personer som samarbetat med ett nätläkarbolag uppger till Dcase att det var bra betalt för lite arbete. En annan person skriver:
“Jag tyckte att det lät som ett jättebra alternativ där och då. Vid tillfället var vårdappar fortfarande väldigt nya och jag gick på skönsången. Det har dock framkommit senare att det inte var så himla bra och jag har efter det samarbetet valt att tacka nej till samtliga förfrågningar jag fått”.
En annan person svarade:
“Det är tyvärr ibland svårt att få hjälp på sin vanliga vårdcentral. 9 gånger av 10 så är tiderna slut när man ringer. Eller så måste man överdriva sina symtom för att bli tagen på allvar och få vård”.
Flera samarbetspartners uppger i sponsrade inlägg att tjänsterna Kry och Doktor.se är gratis att använda. Kronans apotek, som samarbetar med Doktor.se, uppger också i sina sociala medier att tjänsten är helt kostnadsfri.
I ett mejl skriver Doktor.se att de är noggranna med att informera om deras verksamhet, men att det kan uppstå missuppfattningar då finansieringen av svensk sjukvård är komplicerad.
Min doktor har sedan 2016 varit mer restriktiva när det gäller samarbeten med influencers. De uppger i ett mejl att ordet “gratis” är något nätläkarbolagen bör undvika, eftersom ingenting i sjukvården är helt gratis.
Vi har vid upprepade tillfällen sökt Kry för en kommentar.
Det här är den andra delen i artikelserien #GratisOchDyr om nätläkare. I nästa artikel berättar en av Sveriges största poddcaster om varför de valde att samarbeta med ett nätläkarbolag.
Kajsa Sjödin
Amanda Rubensson
Emil Lindqvist