Joakim har bevakat brott i Malmö i två decennier – här är hans råd

I två decennier har Joakim Palmkvist rapporterat om mord, gängbrott och annan kriminalitet i Malmö. Där har han lärt sig vikten av källors betydelse – på båda sidor av lagen.

Joakim Palmkvist, Sydsvenskan

Att Joakim Palmkvist blir kontaktad av kriminella när skotten ljuder i Malmö är inte ovanligt. Efter flera år som kriminalreporter på Sydsvenskan har han gjort sig ett namn bland personer i den undre världen.
– De flesta kriminella prenumererar inte på tidningen men det jag skriver finns ju på internet också. Är det något som berör deras värld så har de koll på det, säger Joakim Palmkvist.

I Joakims dator finns ett dokument med över 1500 personer. Det är namn på allt i från människor inom polisen till folk i den kriminella världen. Det gemensamma för alla är att de har behövts och kan komma att behövas i Joakims arbete.
– Det är viktigt att systematisera allt. Man vet aldrig när en polis, handläggare eller en annan person får en ny tjänst som innebär ny information.

Av alla dessa personer finns det ett visst antal som Joakim underhåller systematiskt. Det betyder att Joakim regelbundet kontaktar källorna för att de ofta sitter på nyttig information.
– Jag gör det inte för att smöra utan det är mer i stil med: ”Hej det var ett tag sedan vi pratade. Har det hänt något sen sist? Jag behöver ny information.”
– Det grundläggande är att information jag kan få i sin helhet eller som pusselbitar av den källan är särskilt viktig. Genom att pussla ihop informationen kan jag få ihop större nyheter.

Under tiden som kriminalreporter har mängder av källor på båda sidor av lagen korsat Joakims väg. Under sin föreläsning med Mittuniversitetets journaliststudenter pratade han om att odla källor. Beroende på vad det är för källa så finns det olika sätt att göra det på.

– I den kriminella världen kan man förenklat prata om rättstjänare och gangsters. Poliser har en upplysningsplikt som myndighetspersoner och det vet de. Där finns det någon sorts grundförståelse.
– När det kommer till gangsters är det viktigt att närma sig försiktigt. Det gäller att vara så påläst som möjligt för att kunna förutse den människans eventuella reaktioner. Det viktigaste är dock att klargöra relationen mellan mig och källan.

Att använda sig av källor i det dagliga journalistiska arbetet är något som Joakim anser är viktigt.
– Vill man vara först på grejer, ha mer sammanhang och förse våra läsare med så bra information som möjligt så är det avgörande. Det är inte tvunget att arbeta på det sättet men det ökar identifikationen och medkänslan hos läsaren.

 

Joakims tre tips till dig som vill syssla med kriminaljournalistik:

  1. Läs på – lär dig grunderna om lagar och regler för förundersökningar.
  2. Samla allt – hitta din egen metod men samla allt material som du kan komma att behöva.
  3. Ha roligt och var engagerad – då finns goda möjligheter att göra bra kriminaljournalistik. Behovet av den typen av journalistiken kommer alltid att finnas.