Att journalister ska skydda sina källor är en grundregel. Vi vill nog påstå att alla journalister förstår detta, men att många saknar kunskap om hur de ska göra i praktiken. Därför innehåller den kurs vi ger i undersökande journalistik vid journalistprogrammet i Sundsvall föreläsningsmoment om digital säkerhet.
Tre gästföreläsare från Chalmers i Göteborg var hos oss för några veckor sedan – Victor Waldenström, Nicolas Maxant (bilden) och Robin Johansson, som står bakom företaget Zifra. Uppe till höger i bilden, på vita tavlan, syns visselblåsaren Edward Snowden. Utan tvekan har hans avslöjande om den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s gränslösa övervakning av all kommunikation på internet bidragit till att öka vår kollektiva, journalistiska, förståelse för säkerhetsfrågorna på nätet. Zifra utvecklar just nu ett minneskort som krypterar bilder, som på sikt kan bli användbart för journalister som arbetar på fältet. Kanske blir det en standardlösning för branschen på sikt.
Inför besöket bad våra gäster från Chalmers oss att installera följande program i våra datorer. Vi delar gärna med oss av listan eftersom allt som höjer vår professionella beredskap och bidrar till bättre skydd för våra källor är välkommen kunskap:
Så höjer du din digitala säkerhet på ett enkelt sätt
PGP (krypteringsprogram för e-post):
PC:
https://www.gpg4win.de/index.html
TOR (surfa anonymt på nätet):
MAC:
https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en#mac
PC:
https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en#windows
Signal (app för kryptering av sms):
iOS:
https://itunes.apple.com/us/app/signal-private-messenger/id874139669?mt=8
Android:
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thoughtcrime.securesms&hl=en