Sundsvall ska lämna uppgifter om kommunalt avfall | Sundsvallspressen

Sundsvall ska lämna uppgifter om kommunalt avfall

Inrapportering av kommunalt avfall till Naturvårdsverket

Bild på soptunnor i soprum

En av Sundsvalls många avfallsstationer. Foto: Anton Elam

SundsvallDen årliga rapporten på kommunalt anfall ska lämnas in till Naturvårdsverket. Sundsvalls kommun hanterar hundratals ton av avfall per år. Rapporten går först till statlig myndighet, för att senare samlas in för en sammanställd statistik över hela EU:s kommunala avfallsproduktion.

   Varje år samlar EU in information om hur mycket avfall som produceras av medlemsländerna. Unionen sammanställer sedan alla rapporter till en statistik över avfallsvanor. Statistiken inkluderar bland annat hur mycket av skräpet som blir återvunnet samt mängden som förbränns i värme- och elverk runtom Europa. Naturvårdsverket har nu skickat ut ett krav på  den årliga rapporteringen av kommunalt avfall till Sveriges alla kommuner. Dessa rapporter behöver vara inlämnade senast den 15 april i år.

   Kommunalt avfall är de sopor och förbrukat material som insamlas av kommunen från kommersiella som privata byggnader, hushåll samt offentliga kontor och institutioner. I 2020 inrättade Sundsvall en ny strategi för att se en minskning i den kommunala avfallsmängden. Planen för sophantering ska löpa i ett decennium.

   Det nya tänket kom som resultat av EU-satta mål för en reduktion i vardagsförbrukningen av biologiskt och materiellt avfall. Mängden skräp som staden producerar har ökat successivt de senaste åren. En anledning till det större antalet sopsäckar i Sundsvalls avfallsstationer tillskrivs områdets befolkningsexpansion.

   Enligt EU:s statistik från föregående år uppgör det kommunala avfallet cirka tio procent av den totala avfallsmängden som rapporteras in. Årets avfallsrapport till Naturvårdsverket ska även innehålla en ny kategori. Sundsvalls kommun har fått som uppgift att vidarebefordra uppgifter om de sopor som inhämtats i en offentlig miljö.

   Skräppåsar från papperskorgar och grönt avfall från park- och trädgårdsskötsel ska nu ingå i kommunens sammanställning. Dessa ska vara inne hos myndigheten senast den 30 juni. Om rapporten inte kommer in i tid till Naturvårdsverket får Sundsvalls kommun lida straffavgifter som påföljd.

BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter