Världsberättardagen – en hyllning till berättandet
Sundsvall Under onsdagskvällen firades Världsberättardagen i en liten sal på Art Lab i Sundsvalls centrum, där två Sundsvallsbor delade berättelser med publiken i väntan på våren.
– Alla bär på en berättelse, och det är berättelsen om sig själv, säger Monika Westin, en av värdarna för eventet.
– Hur fick du ditt namn?
Med den frågan demonstrerade Annelise Rydfjord att alla människor har någonting att berätta, även om de inte vill stå på en scen och göra det.
I takt med vårdagjämningen den 20 mars firas muntligt berättande världen över, och i Sundsvall startade firandet en dag i förtid. Annelise Rydfjord och Monika Westin har båda jobbat med berättande i olika former i många år, och för dem är Världsberättardagen inte ett nytt koncept. I år ställde de sig på scen för att berätta historier om allt från hemsökta byar sänkta i vatten till havsrån vars palats av guld huserar de som förlist på havet. Allt för att kunna vara tillsammans i ett slutet rum, och stänga världen ute en stund.
Eventet var ett sätt för dem att dela berättelser med andra. Under och efter pandemin har möjligheterna till muntligt berättande minskat, men att berätta inför en publik på plats tycker de är bättre än att göra det digitalt. Berättande på scen känns mer levande, och de båda håller med om att publiken är det viktigaste.
– Det är ju den här interaktionen med publiken, för då skapar man berättelser tillsammans, säger Monika Westin.

Monika Westin. Bild: Lo Gullqvist.
Berättande utan någon rekvisita förekommer inte ofta. Enligt Annelise är muntligt berättande viktigt just för att det inte behövs så mycket mer än att man bara berättar. Dess påverkan har de märkt på bland annat de barn de jobbar med.
– De stillnar av, och så börjar de titta, och så kommer de in i berättelsen. Man behöver inte det här extra egentligen, de är ju vana vid tv-spel och mobilen och allting. Men så sitter det en människa där och berättar om troll, skrömta och spöken, säger Annelise Rydfjord.
– Det är lite som en motkraft till det digitala, lägger Monika Westin till.
De båda värdarnas mål med kvällen var att göra den så underhållande för lyssnarna som möjligt. De hoppades också att publiken fick möjlighet att skapa berättelser tillsammans, och att känna den gemenskap som de alltid vill förmedla.
– Målet är att vi får dela en upplevelse tillsammans, och att de blir lite förtrollade, så att de glömmer tid och rum, säger Monika Westin.

Annelise Rydjord på scen. Bild: Lo Gullqvist.