Fler än vanligt ringer fel när de är i behov av fjällräddning | Sundsvallspressen

Fler än vanligt ringer fel när de är i behov av fjällräddning

SUNDSVALL

Genrebild: vandring på fjället.
Bild: Pixabay

Personer i nöd på fjället ringer ofta till fel nummer. Istället för att ringa 112 blir fjällräddarna kontaktade på sin privata mobil.

I en nyhet skriver polisen på deras hemsida att personer som är i behov av fjällräddning inte vet vem de ska kontakta.  

 Det händer varje vecka att fjällräddare blir uppringd privat, säger Peter Borg verksamhetsutvecklare för fjällräddningen i Jämtland på polisens hemsida.  

Många känner inte till att det är viktigt att ringa 112 vid behov av hjälp. Detta för att det inte är lika självklart att slå larmnumret vid diffusa situationer i fjället. 

 Det vi kan göra är att fortsätta hänvisa till 112 och det vet jag att alla fjällräddare som fått samtal gör. Det är jätteviktigt att den informationen förs vidare. Idag är det inte naturligt att ringa 112 när man exempelvis hamnar i dåligt väder på fjället och riskerar att åka illa ut.  

Rickard Svedjesten som är fjällräddare och ordförande i svenska fjällräddares riksorganisation upplever att det är fler och fler som ringer till fel nummer. 

 Många förstår inte att det är polisens fjällräddning. I år är det väldigt många som ringt till mig direkt när man varit i behov av fjällräddning. 

Polisen har nu valt att tydliggöra vart man ska ringa vid behov av fjällräddning. På deras hemsida finns ett informationsblock det där framgår att personer vid nödsituation ska alltid ringa 112. Insatserna är väldigt kostsamma och därför är det viktigt att den som ringer verkligen är i behov av hjälp. En onödig insats kan istället innebära att andra som verkligen behöver hjälp försätts i större fara. 

BREDD:halv
Tänk på detta om du ska ut på fjället

– Faror som hinder, öppna bäckar eller uppstickande stenar kan uppstå när det kommit mycket nysnö.

– Ta kontakt med lokalboende på den destination du ska till. De känner till omgivningen och kan ge tips på en säker offpist- och turåkning.

– Följ alltid rösade och kryssade leder. De är säkra.

– Var alltid minst två personer och förbered er genom att exempelvis ha karta och kompass så ni håller reda på var ni är.

– Packa fika och extrakläder oavsett hur kort tur ni planerat. Att bli kall eller att mobiltäckningen är dålig kan ske.

– Om olyckan är framme: larma i tid. 

Källa: Polisens hemsida

Läs fler artiklar i samma kategori: Blåljus Nyheter