Stor efterfrågan på second hand – trots påtaglig konkurrens
Sundsvall Second hand-marknaden har haft stark tillväxt de senaste åren.
Såhär ser Sundsvalls stora second hand-butiker på marknaden som just nu blomstrar.
– Det har blivit en föryngring i kundgruppen, och det är kul.
Enligt Svensk handels årsrapport 2024 har intresset för second hand haft en stark tillväxt. Det som efterfrågas mest på marknaden är mode och 2024 omsatte den produktkategorin 4,7 miljarder kronor. Unga är enligt rapporten de största konsumenterna.
Den uppfattningen delar Heléne Lundberg, butikschef på Myrorna Sundsvall.
– Vi märker att yngre har ett stort intresse för att handla second hand. Medvetenheten har blivit större, man tänker mer på miljö och återbruk.
Samtidigt har shopping av second hand via e-handel vuxit fram. Det är tydligt att målgrupperna föredrar att handla via internet. 70 procent av second hand-transaktioner gjordes nämligen online förra året.
Det är ingenting som Myrorna påverkas av, enligt Heléne.
– Vi märker inte av e-handeln ännu. Däremot märker man att familj och vänner handlar därifrån. Jag personligen tror att man vill inspektera sina grejer innan man köper dem, så att allt är okej.
Andreas Lundgren, verksamhetsansvarig på Mitt secondhand, tycker det är roligt att yngre människor söker sig till just second hand.
–Det har blivit en föryngring i kundgruppen, och det är kul. Om vi kollar 10 år tillbaka så var second hand en helt annan sak. Då ville man göra loppisfynd. Med tiden har kläder från andrahandsmarknaden blivit mer allmänt accepterat och därefter har kundkretsen vidgats. Idag kommer unga hit för att skapa sin egen stil och för att hitta unika plagg, samtidigt som man tänker på miljön.
Att second hand-shopping via e-handel har blivit stort, är någonting som Andreas och Mitt secondhand märker av i deras verksamhet.
– Förr donerade man mer kläder. Nuförtiden är det enkelt att snabbt sälja sina plagg via e-handel. Vi uppfattar det inte som ett problem, då återbruk är någonting bra.
Men samtidigt som second hand ses som ett bra alternativ för plånboken, har även fast fashion-fenomenet äntrat marknaden på allvar. Fast fashion innebär att man producerar stora volymer kläder som sedan säljs billigt för att användas ett fåtal gånger innan de slängs.
Enligt Andreas är det svårt att sätta fingret på konkurrensen gentemot fast fashion-jättarna.
– Det finns en viss konkurrens, i det stora hela. Samtidigt möter vi inte den här typen av konsumtion på samma sätt som de stora bolagen. Fast fashion baseras på vad som är inne i stunden och har en kort livstid. Vi fokuserar att ge kläderna ett nytt liv snarare än att de slängs bort.
Enligt Andreas är marknaden komplex, och hur man ska få människor att välja second hand före nyproduktion är svårt, men inte ogörbart.
– Det finns fortfarande många människor som aldrig någonsin har handlat second hand, de människorna försöker vi nå ut till. Mycket handlar om att göra våra kunder medvetna, och det gör vi genom att till exempel synas på sociala medier. Där pratar vi mycket om bland annat miljö. Man kan säga att vi försöker upplysa människor om möjligheten till second hand och det positiva med att ge gamla ett grejer nytt liv.

Andreas Lundgren. Foto: Erik Thunberg