Slussade 17 miljoner kronor genom flera konton – döms för penningtvättsbrott | Sundsvallsbladet

Slussade 17 miljoner kronor genom flera konton – döms för penningtvättsbrott

SUNDSVALL 

Genom mellanhänder, privata bankkonton och transaktionsappar skickades pengar från över 3000 personer från Sverige till Thailand.
Sundsvallsborna som stod åtalade för bland annat grovt näringspenningtvätt döms nu i Sundsvalls tingsrätt.

Historien börjar på Facebook där en kvinna i Sundsvall tar kontakt med andra svenska thailändare och erbjuder en tjänst. Tjänsten är att pengar skickas från Sverige till Thailand, från kronor till baht, Thailands valuta. Det var tänkt som en penningförmedlingstjänst riktad till svenska thailändare. En tjänst som inte var registrerad hos Finansinspektionen och därav olaglig.

Kvinnan, som är 31 år gammal, var chef över verksamheten. Men hon var inte ensam i ledet. Med henne stod tre andra bekanta: 25-åringen, Kompisen och Medhjälparen. 

Genom att använda sig av deras privata bankkonton kunde över 17 miljoner kronor obehindrat slussas från Sverige till Thailand för att göras om till baht. I Thailand befann sig Chefens före detta sambo, som inte har stått åtalad i målet. Enligt Chefen ska hans roll ha varit att lämna ut pengarna i thailändska baht till kunderna. 

Olika personer swishade till en mellanhand som förde pengarna vidare till henne, och vissa swishade direkt. Illustrationsbild.

 

Pengarnas ursprung

Det klarläggs i domen att det fanns risk att pengarna som slussats runt kommer från brott eller brottslig verksamhet. Det noteras även att verksamheten har varit av särskilt intresse för den som har haft som syfte att tvätta pengar. Då att skicka pengar utomlands som gåva oftast inte beskattas. Tingsrätten konstaterar att Chefen inte frågat vart pengarna som överförts kommer ifrån. Hon ska inte heller ha haft någon vetskap om vilka kunder hon haft. 

Använde mammans bankkonto

För att undvika frågor från banken ville inte Chefen använda sig av sitt eget bankkonto. Till en början använde hon sig av sin mammas konto. Mamman stod inte åtalad för brott och uppger i förhör att hon inte hade någon vetskap om dotterns verksamhet.  Till mammans konto mottogs pengar från 600 olika personer över 1 200 gånger. 

Konton spärrades

Samtidigt som verksamheten pågick spärrades konton löpande av bankerna. Detta på grund av misstankar om pågående penningtvätt. 

De inblandade löste detta genom att byta ut vilka konton som skulle ta emot pengarna. I ett annat fall valde Medhjälparen att avsluta sitt SEB-konto, detta enligt bankens egna anteckningar. Enligt domen ska det ha skett efter att banken börjat ställa frågor om verksamheten.

De pengar som fanns på det avslutade kontot fördes över till ett då nystartat konto på Swedbank. 

Tips till underrättelseenheten 

Enligt kammaråklagare Andreas Bogseth vid Ekobrottsmyndigheten brukar ärenden som liknar dessa komma in som underrättelsetips till myndigheten. Myndigheten får då ibland sina tips från finanspolisen som tar del av bankernas penningtvättsrapporter. Han är dock osäker på hur det gått till exakt i detta fall.

– Om det är något som bankerna tycker avviker och det rapporteras ska polisen titta närmare på det. Även om det inte är säkert att det faktiskt är penningtvätt som sker, säger Andreas Bogseth, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Döms mot sitt nekande.

Enligt tingsrättens dom var verksamheten igång mellan 2020 och 2022. De slår fast att det gjorts omkring 6 700 insättningar på olika konton och beloppet som omsätts räknas upp till 17 miljoner kronor. Chefen har hela tiden förnekat brott. Hon förklarar att hon vet om andra personer som gjort liknande saker och trodde därför att det var lagligt. 

Användandet av andra bankkonton förklarar hon med att hon tidigare dömts för grpenningtvättsbrott och var rädd att hennes konto skulle spärras. Hon dömdes i Sundsvalls tingsrätt till två års fängelse för grovt näringpenningstvätt och grovt bokföringsbrott. Hon får även fem års näringsförbud och ska betala företagsböter på 500 000 kronor.

Medhjälparen döms till ett års fängelse för sin inblandning. 25-åringen och Kompisen döms till villkorlig dom och ska betala dagsböter.

BREDD:hel
Ekobrott

Penningtvättsbrott: Penningtvätt, eller att “tvätta pengar”, handlar om att ”sopa igen” spåren mellan brottet och pengarna, så att pengarnas ursprung kan döljas. En person som tjänar pengar på narkotikaförsäljning kan till exempel dölja detta genom att köpa en kiosk.

Näringspenningtvätt: Gör man det inom ramen för näringsverksamhet kan man dömas för näringspenningtvättbrott. Det viktiga där är om personen visste om att pengarna kom från en olaglig verksamhet.

Bokföringsbrott: Alla som driver företag måste bokföra alla affärshändelser och se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter, till exempel kvitton. All bokföring måste också sparas i sju år. Den som inte gör detta korrekt kan dömas för bokföringsbrott.

Källa: Ekobrottsmyndigheten.se

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter