Så blir det med UF-företagen efter året | Sundsvallsbladet

Så blir det med UF-företagen efter året

Sundsvall 2025-03-14

Det drivs varje år flera UF-företag i Västernorrland. Efter året avvecklas majoriteten av företagen men en del blir till AB. 

– Det är engagemanget som avgör, säger Elin Andersson. Regionchef för UF Västernorrland

Elin Andresson är nöjd över engagemanget på mässan. Foto: Stina Beijerstam

Det var i går torsdag som årets UF-mässa i Västernorrland ägde rum och Västernorrlands SM-trupp korades. Av länets 1243 UF-elever var det 650 som ställde ut på mässan. 

Sundsvallsbladet var på plats för att ta del av företagens tankar efter UF-året. 

 

Elin Andersson berättar att det inte är UF:s vision att alla elever ska driva företag i framtiden. Det är en lärdom även i en anställning att lära sig, ta ansvar och att samarbeta.  

Hon säger också att det inte är alla idéer som kan driva vidare till AB. Man kan tycka att det är jättekul att starta företag men att ens affärside inte är tillräcklig, då får man tänka om och börja på något nytt. 

 

Enligt Elin är det inte produkten eller tjänsten som är det avgörande för att gå från UF till AB. 

 

Engagemang kommer man väldigt långt på, med tron på sig själv kan man sälja nästan vad som helst till vem som helst. Har man lite glitter i ögat kan man sälja in något så enkelt som ett doftljus eller en gräsklippare till någon som inte ens har en gräsmatta, säger Elin Andersson och skrattar till. 

 

Men det är inte Elin Andersson som avgör vad som sker med företagen efter året och hur deras tankar går kring framtiden. 

 

Livia Modeer och Freja Melander driver tillsammans “Rund och Rå UF” som erbjuder ett hälsosammare alternativ för fika framförallt till arbetsplatser. Tanken är att ersätta socker och koffein för att man ska kunna stå sig längre på fikan men att det fortfarande ska smaka gott. 

 

Livia Modeer vid Rund och Rå’s monter. Foto: Stina Beijerstam

Vi får se, det är ju en kul grej att fortsätta med men det är ju andra grejer som lockar efter studenten. Men det är absolut en idé som jag hade kunnat tänka mig att jobba vidare med. Jag tycker att det är jättekul att prova på det och få tankarna att snurra runt det, säger Livia Modeer när vi frågar om företagets framtidsplaner. 

 

Ett annat företag som ställde ut på mässan var “Vad Händer UF” som drivs av Philip Fahlqvist och Leon Kjellman. Deras affärside är att marknadsföra event och sammandrag i Sundsvall. 

De är lite oense om framtiden för företaget. 

 

Philip Fahlqvist och Leon Kjellman och deras företag Vad Händer UF. Foto: Stina Beijerstam

– Vi alla går lite skilda vägar, någon gör lumpen och så där, det är lite oklart hur det blir, säger Philip Fahlqvist. 

 

Jag tror att vi kommer kunna driva det vidare om alla är eniga. Det känns som att det är en bra idé och det går att utvidga. Vi har kommit på rull nu i slutet av UF-året så det känns som att vi skulle behöva lite mer tid, säger Leon Kjellman. 

 

Erik Newsham är också en av utställarna. Han flyttade till Sverige från Storbritannien för åtta år sedan. Han började knacka dörr och fråga sina grannar om de ville ha hjälp att klippa gräset men efter åren började allt fler installera robotgräsklippare. 

 

Shit tänkte jag. Jag måste lära mig hur jag installerar dem, annars kommer jag inte få något jobb. Jag satte mig ner, beställde hem massa böcker och kollade massa med youtube och nu kan jag allt om robotgräsklippare, säger Erik Newsham med ett leende på läpparna. 

 

Detta var grunden för Gräsmatta UF som Erik Newsham grundade för att göra det lättare för folk att installera sina gräsklippare. 

 

Det blir säkert ett AB för det finns stort behov för det här, avslutar Erik. 

 

Erik Newsham och sin gräsklippare. Foto: Stina Beijerstam

BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter