Biochef om sänkt biljettmoms: “Handlar inte om mer än tio kronor”

Lars-Eric Bjelkström, 62, har varit avdelningschef på Bio Drakstaden sedan 2018. Foto: Martin Skarin
Sundsvall 2025-03-14
Pandemin blev startskottet på en tuff period för Sveriges biografer. Konkurrerande strömningstjänster och dyra biljettpriser gör att allt färre går på bio.
Men nu har regeringen lagt fram ett förslag om att sänka momsen på biobiljetter.
Den 4 mars offentliggjordes förslagen från kulturdepartementets filmutredning. Den innehåller tre huvudsakliga propositioner, varav en till bioälskares glädje: att momsen på biobiljetter minskar från 25 procent till 6 procent.
Lars-Eric Bjelkström, avdelningschef på Bio Drakstaden i Sundsvall, förklarar vad det skulle innebära för hans verksamhet:
– Det kommer säkert att leda till en liten sänkning, men det handlar inte om mer än tio kronor.
Att sänkningen trots allt blir marginell beror på att en ny avgift också tillkommer som del av förslaget. Tio procent av biljettpriset ska gå till utvecklingen av Svenska Filminstitutets filmfond – ett annat av utredningens förslag.
– Om man hade släppt på den avgiften så att prisminskningen blev 20–25 kronor, då hade det fått genomslag, säger Bjelkström.
Trots frustrationen över att avgiften förhindrar ett lägre biljettpris ser han en indirekt vinst med satsningen på svensk biofilm.
– Det behövs en större pott pengar för filmens skull. ‘Svenska underhållningsfilmer’ har också alltid spelat en stor roll för att bioverksamheten ska gå runt, säger han.
Det största orosmomentet för biograferna är fortsatt strömningstjänsternas framväxt, vilket utredningens tredje förslag ämnar att balansera. Strömningsbolag som riktar sig till en svensk publik ska bidra till filmfonden med 1,5 procent av deras årsomsättning i Sverige.
Bjelkström förklarar att konkurrensen både finns hos producenterna och konsumenterna. Han beskriver ett fall där en regissör väntat i år för att kunna sjösätta sin biofilm för att sedan erbjudas miljonbudget och ett färdigt arbetslag från en strömningsjätte.
Ur konsumentsynpunkt handlar det om att vitsen med biobesök förloras när det är mycket smidigare att titta hemma i soffan.

Det är snart fem år sedan Bio Drakstaden öppnade, i Folkets hus ägo. Foto: Martin Skarin
Det finns framtidstro
Fastän Lars-Eric Bjelkström arbetar i vad han kallar för en “kärv bransch” har han hopp om framtiden. Utöver förslaget om sänkt biomoms finns nya planer för att utveckla Bio Drakstaden. Han tror att man lockar besökare genom att addera något till bioupplevelsen.
– Besökare vill ha mer än bara filmen. Vi hoppas på att kunna bygga om några salonger och möjliggöra servering av mat och dryck innan årets slut, säger han.
BREDD:halv