Mögliga paprikor och bristfälliga rutiner på Sundsvalls sjukhus

SUNDSVALL Miljökontoret upptäckte hygienbrister vid senaste inspektionskontrollen på produktionsköket på Sundsvalls sjukhus. Mögliga paprikor förvarades bredvid de färska grönsakerna.
— Det måste de slänga på en gång, säger Sofiane Hamiroune miljöinspektör i Sundsvall.

Produktionsköket levererar mat till patienterna på Sundsvalls sjukhus. Det var när miljökontoret genomförde sin årliga kontroll av deras verksamhet som bristerna hittades. De mögliga paprikorna upptäcktes i verksamhetens beredningsrum.
– Vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Christina Sandberg enhetschef på kostenheten vid Sundsvalls sjukhus.

De som äter maten tillverkad i produktionsköket är patienterna på sjukhuset. Det innebär att det finns en medföljande risk att patienter påverkas negativt om maten inte uppnår standard. Det är ännu oklart om någon patient har fått i sig mögliga produkter.

Entrén till Sundsvalls sjukhus

– Vi tillreder så klart inte möglig paprika, så risken att någon skulle ha fått i sig av det ser jag som i stort sett obefintlig. Den dåliga paprikan hade inte passerat kontrollen och tillretts, säger Christina Sandberg.

En annan anmärkning som produktionsköket fick ta emot var att de använde gammal utrustning som var svår

att rengöra. Miljökontoret skriver i sin rapport att matrester och rengöringsbrister kan försvåra en säker hantering av livsmedel.
– Vi använder inte längre den gamla utrustningen, säger Christina Sandberg.

Miljökontorets uppgift är att göra livsmedelskontroller i olika kök runt om i Sundsvall. Ibland påträffas hygienbrister och miljökontoret strävar då efter att ge utrymme för verksamheten att förbättra sig.
– Vi ger mildare åtgärder före hårda, och det krävs mycket för att en verksamhet ska behöva stänga helt, säger Sofiane Hamiroune.

Efter miljöinspektionens kontroll har produktionsköket två veckor på sig att åtgärda avvikelserna som rapporterades.

Läs fler artiklar i samma kategori: Nyheter