Författardrömmar och skrivarglädje på Timrå bibliotek
”Att olika personer finns representerade, det är viktigt”
TIMRÅSara Wikman gav ut sin första bok ”Följa med” 2013. Hos Tuva Engström, 14, finns drömmen om att en dag få ge ut ett eget verk. Under Regnbågsveckan fick de mötas i berättandets värld.
På olika håll runt om i Västernorrland trädde regnbågens färger fram under Regnbågsveckan. I år var Regnbågsveckan inne på sitt femte år och på folkbiblioteken i länet firades den färgglada veckan genom en rad olika arrangemang.
– Vi uppmärksammar HBTQ-frågor, allas lika värde och rätt till kultur, säger Elin Wrethén, bibliotekarie vid Timrå bibliotek.
Skrivarworkshop
Under veckan fick Timrå bibliotek besök av författaren Sara Wikman som höll i en skrivarworkshop. På plats för att vara med på workshopen var 14-åriga Tuva Engström.
Snabbt fylldes tomma pappersark med ord. Med personer, röster och känslor.
– Det är roligt att man får använda sin fantasi när man skriver historier. Sedan är det ju kul att man kommer på nya saker medan man skriver, det kommer olika idéer och tankar hela tiden, säger Tuva Engstöm.
Sara Wikman har gett ut tre böcker på Ord och visor förlag. Två år efter debuten med ”Följa med” 2013 kom ”Jag vill inte möta världen i tårar” och 2020 fick läsarna ta emot hennes bok ”Sticker”.
Hon växte upp i Ångermanland. I dag bor hon i Umeå. Där författar hon böcker och utbildar sig till bibliotekarie vid Umeå universitet.
Romantävling ledde till utgiven bok
Sara Wikman vet hur det är att ha drömmen om att bli författare.
– Jag gick ju väldigt länge och tänkte ”jag ska bli författare”, den tanken hade jag med mig. Sedan upptäckte jag när jag var runt 30 år att det händer ju inte, det blir inte bara en bok, och då bestämde jag mig för att ta mitt skrivande på allvar.
Hon sökte en kurs i kreativt skrivande.
I samband med kursen skickade Ord och visor förlag i Skellefteå ut en romantävling där man skulle skicka in ett kapitel och en synopsis.
Det gick bra i tävlingen och hon fick ge ut ”Följa med”. En alldeles egen bok. – Att få skriva och skapa olika världar och vara i dem, det är en sådan himla lyx, säger Sara Wikman.
Tårar och panik
Men att ge ut en bok för med sig många olika känslor, fler än enbart glädje.
– När jag lämnade in “Jag vill inte möta världen i tårar” för tryck så fick jag någon slags panik, jag blev jätteledsen och sorgsen, det var nog det att jag lämnade bort något som var så viktigt för mig. Sedan kom den ut och då blev jag givetvis glad, säger hon och fortsätter:
– Jag var inte beredd på att det skulle vara så kluvna känslor. Man längtar så efter att få visa för världen vad man skrivit, samtidigt är det läskigt att andra kan läsa det man skrivit. Det finns en slags sårbarhet i det.
Lesbiska romanser
Gemensamt för Sara Wikmans berättelser är att de handlar om lesbiska romanser och utspelar sig i norra delen av Sverige.
– Jag skriver berättelser som jag själv vill läsa. Jag gillar att läsa queerberättelser och tycker om att skriva om ett Norrland som jag vet finns. Att olika personer finns representerade, det är viktigt för mig, säger hon.
Hon kände sig glad över att få vara en del av programmet under Regnbågsveckan.
– Jag älskar alla regnbågsveckor. Det är fint att kunna gå in på ett bibliotek och mötas av en regnbågsflagga.
Blivande författare
Sara Wikman har även några råd till den som vill bli bättre på att skriva eller drömmer om att bli författare:
– Gå kurser i skrivande. Sedan måste du skriva mycket, så mycket du bara kan. För i slutändan är det vad som skiljer ut vem som blir författare och inte, det är hur mycket tid du lägger på det. Om skrivandet blir en besatthet så väljer du bort annat.
Under skrivarworkshopen fick Tuva Engström testa på att flödesskriva, samt göra miljö- och personbeskrivningar.
– Det var roligt. Jag vill ju gärna ge ut en bok, säger hon.
En ny författare är på gång att möta världen.