Stolthet och fördom – en musikalisk smällkaramell | Skvaderbladet

Stolthet och fördom – en musikalisk smällkaramell

Sundsvall – 11.03.24

Jane Austens mästerverk Stolthet och fördom har inspirerat och berört otaliga läsare världen över. Norrlandsoperans version av kärlekshistorien mellan Elizabeth Bennet och Mr. Darcy skildrar en kärleksberättelse med en mörk och desperat ton. Publiken i salongen i Tonhallen i fredags fick ett fint avslut av Internationella kvinnodagen. 

Bild från scenen på operan Stolthet och fördomar.

Pressbilder Norrlandsoperans Stolthet och fördom. Foto: Elin Berge

Pionjär för sin tid

Kärleksromanen Stolthet och fördom publicerades av Jane Austen 1813 i en tid där det inte var socialt accepterat för en kvinna att flytta hemifrån om man inte var gift. Hon fick inte ärva, var inte myndig, hade ingen rösträtt och fick inte äga egendom. Kvinnofrågorna och det som var början på kampen om jämställdhet tog fart i början av 1800-taltet vilket också speglar av sig i konst och litteraturen. Både Jane Austen och Mary Wallstone-Craft är två banbrytande kvinnliga författare som  idag ses som pionjärer för sin tid.

Familjen Bennet består av Mr och Mrs Bennet och deras tre döttrar, Jane, Elisabeth och Lydia. De är ingen rik familj, men Mrs Bennet är desperat och fast besluten att så fort som möjligt få sina döttrar bortgifta till förmögna män. Elisabeth vägrar att acceptera att en kvinna ska gifta sig endast för att få sitt eget hem. Hon vill hitta äkta kärlek och följa sin egen väg i livet. Samtidigt hotar Mr. Bennets kusin Mr. Collins med att ta över huset om ingen av döttrarna gifter sig och får arvsrätt. Som i boken men likaså här framstår Mr Darcy i början som en självupptagen och narcissistisk man. Men i slutet får publiken insikten att Mr Darcy egentligen är en vänlig och generös man som bara är rädd för sina starka känslor och kämpar för att undanhålla dem.   

En absolut tönt

Martin Lissel, basbarytonen sjöng Mr. Collins som en absolut tönt. Kusinen som ständigt hotar med att ta över huset uppfattas som töntig och socialt inkapabel, inte minst på grund av sin fåniga röst och målbrotts liknande röst. Ett komiskt tillägg till föreställningen som var en stor skrattmagnet för kvällen. 

Operan sjöngs på svenska och handlingen är lättförståelig. För någon som aldrig varit på opera förut är det inga svårigheter att följa med i föreställningen. Scenografin var enkel och bestod av fem flyttbara väggar på hjul med dörrar. Väggarna bytte ständigt plats och dörrar öppnades och stängdes, vilket gav känslan av de olika rum karaktärerna flyttades och  befann sig i.

“Jag sökte efter en som var som jag”

 En kärlekshistoria som slutar lyckligt, där det som först började som förakt slutar i kärlek och bröllop. ”Jag sökte efter en som var som jag” säger Mr. Darcy till Lizzy efter att ha förklarat sin kärlek. Vad är det som gör Lizzy speciell? Är det hennes självförtroende och egen starka vilja? Är det för att hon är olik andra kvinnor?

 

Medverkande

Tonsättare: Daniel Nelson
Libretto: Sofia Fredén
Dirigent: David Björkman
Regissör: Clara Svärd
Scenograf och kostym: Marika Feinsilber
Ljusdesign: Anna Wemmert

Norrlandsoperans symfoniorkester:

Miguel Chamorro, konsertmästare
Pontus Björk, Violin
Malgorzata Blazczyk, Viola
Ester Forsberg, Viola
Bekhbat Tsagaanchuluun, Violoncello
Jan-Emil Kuisma, Kontrabas
Pepita del Rio, Flöjt
Johannes Ögren, Oboe
Jonas Olsson Hakelind, Klarinett
Orvar Johannsson, Horn
Malin Silbo-Ohlsson, Trumpet
Maximiliano Polo, Slagverk, timpani
Claire Moncharmont, Harpa
Jonas Olsson, Piano

Rollista:

Lizzy: Jessica Elevant
Mr Darcy: David Risberg
Mrs Bennet: Susanna Levonen
Mr Bennet: Anders Lundström
Jane: Amanda Liljefors
Mr Bingley: Clifford Lewis
Lydia: Ingrid Berg
Mr Wickham: Fabian Düberg
Charlotte: Amie Foon
Mr Collins: Martin Lissel









BREDD:halv

Läs fler artiklar i samma kategori: Kultur Taggar: , , |